2022-04-01

1 april 2022

Den här bloggposten började som en påse, tom och innehållslös, för att fyllas på efterhand med för dagen relevanta "nyheter". Tips tages gärna emot än ett tag.


*

 

"Vi vill jobba med rennäringen och traktens samiska arv, inte emot dem", sade ledningen för gruvbolaget på torsdagen. De meddelar nu att de vill använda renar i gruvdriften, i försök att kompromissa med samerna. 

- Supermiljöbloggen: Gruvföretaget klimatsatsar: "Renar ska jobba i gruvan"

 

En gång planterade Pettsons Findus en köttbulle. Nu tipsar Coop om att plantera broccolibollar.


På Dumles Facebook-sida lanseras Dumle Spenat.


Mensa Danmark har utvecklat ett nytt intelligenstest. Istället för att ge den som ska testas skriftliga uppgifter, plockar man helt enkelt ut en liten bit av hjärnan och undersöker den.

For at undgå fejlkilderne ved de skriftlige prøver, der indtil nu har været den eneste brugbare metode til at teste intelligens, har det omfattende danske forskningsprojekt eksperimenteret med at bore hul gennem kraniet på 200 pandabjørne og derefter udtaget biopsier, der herefter kunne testes nerverespons på. Dette blev herefter sammenlignet med pandabjørnenes evne til at løse opgaver af varierende sværhedsgrad, fra genkendelse af deres egne spejlbilleder til åbning af pålægspakker og til sidst installering af Mit ID. Det viste sig hurtigt, at der var en tæt korrelation mellem pandaernes individuelle kognitive evner og målingerne fra deres respektive hjerner.

- Mensa Danmark


Viktigt meddelande!

Efter diskussion med alla pensionerade professorer på Klimatupplysningen ["klimatförnekarträsket"] och Klimatrealisterna ["navet i den svenska förnekelserörelsen"] har vi nu insett att blogginlägg och debattartiklar inte går att likställa med vetenskapligt publicerade studier.

Ber om ursäkt för den förvirring och olägenheter detta förorsakat, men nu ser vi framåt!

Klimatsans är en "klimatskeptisk" blogg, där hrr otillräkneliga civilingenjörer och andra fortfarande krigar mot den ständigt ökande mängden belägg för en av mänskligheten orsakad uppvärmning av jordens atmosfär. Här ville någon med dem skämta aprillo. Fantastiskt roligt! (Även om aldrig så träffande kritik av klimatskeptikerna sedan länge känns som att sparka på en död häst.)


BREAKING: Flam har äntligen gått med på att debattera mig! Han har även i DM till mig skrivit att en reviderad upplaga av boken, utifrån mina rättelser, är på gång. Debatten går av stapeln i Södra Latins aula den 22 juni 2022. Moderatorer: David Eberhard och Alexander Pärleros.

- Mikael Nilsson @ars_gravitatis, Twitter

Mikael Nilsson är en historiker som dragit på sig dilettanten Aron Flams vrede. Nilsson svarade med att omsorgsfullt gå igenom Flams bok Det här är en svensk tiger (Samizdat Publishing 2019). Det tog tre månader (Johannes Klenell: Han har faktagranskat Aron Flams bok – i tre månader, Arbetet 24 juni 2021), ty konstigheterna, missuppfattningarna och tvärfelen i Flams bok äro såsom stjärnorna på himmelen. Sedan blockerade Flam Nilsson. Eberhard och Pärleros är andra andens och tankens lättmatroser.


Läste att Tobias Billström, Richard Herrey m fl, som delat artikeln om att Sverige är näst farligast i världen för kvinnor, har tagit till sig av kritiken och nu ångrar delningen: "Vi borde varit mer källkritiska", säger Billström.

- Jenny Lindström @Jennyalist, Twitter

Riksdagsledamot Herrey delade en artikel från Forbes där Sverige utnämndes till världens näst farligaste land för kvinnor, minsann. Studerade man det remarkabla påståendet närmare fann man att det byggde på antalet anmälda brott, enbart. Att svensk statistik över våldtäkter sticker ut beror på att vi här klassar fler handlingar som våldtäkter, liksom att benägenheten att anmäla är större än på många andra håll. (Samma tänkesätt ligger till grund för den klassiska myten om att Sverige skulle ha flest självmord i världen.)


Polisen i Växjö/Alvesta har skaffat poliskatt:

Polisen har startat ett pilotprojekt där myndigheten tränar upp katter för att söka efter vapen och narkotika i utrymmen där hundar inte kommer åt. Det har visat sig vara väldigt effektivt och efter sommaren ska 2 katter förhoppningsvis kunna vara verksamma i Kronobergs län. 
På bilden ser vi katten Snuten. Han testas just nu i sök av narkotika. Snuten är 1,5 år och har fortfarande en del kvar att lära sig innan han är helt klar.

- Polisen Växjö/Alvesta, Facebook

Tipstack till anonym!


Greta T. har också lagt om stilen – kanske lite förutsägbart aprilskämt?

School strike week 189. We recently received an irresistible offer from fossil fuel lobbyists, so we have now changed our narrative. It is snowing today in Stockholm, therefore climate change must be a hoax guys! We want #ProfitNotPeople! #FridaysAgainstFuture

- Greta Thunberg @GretaThunberg, Twitter

Tipstack till anonym!

 

Från Lund rapporteras om batikmönster som gör dig osynlig för övervakningskameror:

– Det här kommer att innebära ett hårt slag för säkerhetsarbetet i landet. Inte minst trafiksäkerheten där vi nu inte kommer att kunna se vilka som kör för fort, säger Día dos Inocentes, rotelchef på trafikpolisen i Skåne.

Nyheten har fått börsen att skena under morgonen när hugade spekulanter köper aktier i företag som handlar med batikfärger.

- Färgkombination slår ut trafik – och övervakningskameror, Helsingborgs Dagblad

De hade kunnat lägga in något klurigt om s.k. batikhäxor … Eller istället gjort något om skånska som Sveriges nya officiella språk, "som ett led att förvirra algoritmerna bakom potentiella cyberattacker".

Tipstack till Cathy!1 kommentar:

Unknown sa...

Polisen i Växjö/Alvesta ska få nya medarbetare
https://www.facebook.com/polisenivaxjo.alvesta/posts/347762557391099