2022-04-27

FSB slår till

Putin: I morse stoppade FSB en terroristgrupp som planerat att angripa och mörda en välkänd rysk tv-journalist. De kommer naturligtvis att neka till detta men bevisen är överväldigande.

Är FSB bekanta? Det är vad KGB kallas idag. Man kan förstå om de och Putin reagerar när andra kommer och gör deras jobb.

Den 22 april rapporterade FSB om ett tillslag mot en pågående operation:

Федеральной службой безопасности Российской Федерации совместно со Следственным комитетом Российской Федерации задержана группа членов запрещенной в России неонацистской террористической организации «National Socialism/White Power» («Национал-социализм/Белая сила, власть») - граждан России, планировавших по заданию Службы безопасности Украины убийство общественного деятеля, известного журналиста Владимира Соловьева.

FSB har, tillsammans med "undersökningskommittén" SKR, gripit en grupp medlemmar av den nynazistiska terrororganisationen "National Socialism/White Power", förbjuden i Ryssland – ryska medborgare som på order av Ukrainas säkerhetstjänst planerade mordet på den berömde journalisten Vladimir Solovjov.

- FSB.ru: ФСБ РОССИИ … Ryska FSB …, 22 april 2022

Den 25 april spreds en film på tillslaget. Några bilder ur densamma:

FSB slår till. Sekunder efter att nr 2 från höger knackat på öppnas dörren. Nr 2 knör sig in framför sköldmannen, utan skjutklart vapen. Så går det inte till i verkligheten.Man hittade sådant som ryssar förväntar sig att hitta hos nazist-terrorister som sålt sig till Kiev: Vapen och sprängämnen, ukrainska pass, nazistprylar med hakkors, Totenkopf och Hitler (intill tv:n) …

Att Ukraina är nedknarkat är ett återkommande tema i rysk propaganda.

Boken med huvudet heter Реструкт Restrukt och är skriven av den ryske nynazisten Maxim "Tesak" Martsinkevitj. Han dog 2020, 36 år gammal, under märkliga omständigheter i arresten i Tjeljabinsk-området. Dödsfallet rubricerades som självmord.

Men det finns en del minst sagt märkliga detaljer i bilden. Som presentkort för dataspelet The Sims. Spelar de påstådda nynazisterna dataspel? Varför inte, men … En annan förklaring skulle kunna vara att någon på FSB fått instruktioner om att SIM-kort skulle vara med i tillslaget – sådana för mobiler, som terrorister definitivt kan ha nytta av – och förstått fel. Okej …

Och vad skulle den gröna peruken vara bra för, i vilken värld som helst? Har peruker listats som trovärdiga terrorist-accessoarer, för att sedan tolkas som partaj-peruker i spexig kulör?

Det här har fått mycket uppmärksamhet: En bok med en hälsning som avslutas med "NS/WP crew Moscow" och ett hakkors har även en "otydlig signatur". Det är just vad det står: Подпись Неразборчива "otydlig signatur" på ryska. Är det någon på FSB som angett att "här ska det stå en otydlig signatur" varpå någon förstått fel? Eller, "förstått fel" – för ett sådant "fel" kan man ju inte göra av misstag..?

- "Otydlig signatur" (pseudonym för Vasilij Fedorovitj), Vita skosnören (2011) – kläddetaljen används i kretsarna – eller Faciam lit mei mernineris som den också kallas; det är kökslatin för "Jag ska göra så du minns mig"

Men "otydlig signatur" utskrivet just så används verkligen i sammanhanget. Jag har sett flera uppgifter: Att det är en pseudonym för Vasilij Fedorovitj, aktiv nazist och författare till boken ovan (notera Подпись Неразборчива högst upp); att det är pseudonym för Andrej Pronski, aktiv i samma kretsar; eller att det skulle vara en gemensam pseudonym, ett sorts stridsrop, i gruppen som kallar sig "NS/WP crew Moscow".

Den signerade boken. Titeln АКЦИОНЕР Aktsioner betyder "aktieägare". Jag har inte hittat någon bok med omslaget på bilden, eller ett innehåll som matchar faktiska eller tänkta nazist-terrorister. (På bokomslaget Vita skosnören ovan skymtar en symbol med knogjärn och lagerblad – är det den som återkommer i den andra boken, på ryggen på mannen på omslaget liksom vid bokens sidnummer?)

Är det här bildmaterialet på riktigt? I så fall är det uppenbara långfinger från folk på FSB till Putin. Då kommer huvuden att rulla.

Men är det verkligen sant? Den film som spritts har lagts ut av en enda kanal, ej rysk, men jag är inte helt säker på den. Därför var jag inte helt säker. Är detta FSB-material?

Det blev inte bättre när den enda (?) upplagan av filmen på Youtube, med inlagd text "Ria Novosti" (rysk nyhetsbyrå), lagts upp av kanalen Novosti Rossija "ryska nyheter" som öppnade för två dagar sedan och har en logga snarlik Ria Novosti. Var "tillslaget" i själva verket ukrainsk propaganda för att få ryssarna att verka bortkomna? Eller rentav sabotera?

Men så såg jag att den ryska kanalen Pervij kanal, "Ettan", lagt ut filmen på sin Rutube-sida (ryska Youtube).

Komplett med "Sims-korten" och peruken. Då kändes det tryggt.


1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant, tack.

I Vitryssland heter de fortfarande KGB: https://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=37&t=42839&start=15#p655567

MVH

Hans