2021-05-28

Nightingales bordsskick

I was always in mortal fear of doing something unlike other people, and I said, 'If I were sure that nobody would remark me, I should be quite happy'. I had a morbid terror of not using my knives and forks like other people when I should come out.

- Florcence Nightingale

Vad innebär att "komma ut"? Idag syftar man på den berömda garderoben. Det gjorde definitivt inte Nightingale (1820–1910). Det come out hon avsåg var ett av de viktigaste ögonblick i en ung viktoriansk kvinnas liv, nämligen när hon blev presenterad vid hovet.

Den betydelsefulla skillnaden verkar en av hennes biografer ha missat.

Hon hetsade upp sig till formlig skräck inför ett nytt ansikte, det var tortyr att själv bli beskådad. Hon trodde aldrig att hon skulle lära sig att uppträda som andra människor; hon vägrade äta i matsalen då hon var säker på att göra något besynnerligt fel med kniv och gaffel.

- Cecil Woodham-Smith, Florence Nightingale (1820–1910) (1950)

Come out som högtidlig ritual på slottet har tolkats som att komma ut och äta vardagsmål. Så lätt kan stora fel uppstå, om man inte gör rimliga kontroller av avvikande uppgifter/tolkningar.

Om Florence haft sådana hyss för sig, på gränsen till utvecklingsstörningar, hade de givetvis nämnts av andra. Men när sådant senare nämns verkar de ha byggt på Woodham-Smiths biografi — utan att någon gjort något större väsen av det, märkligt nog. Hur kan en så falska påståenden spridas om en så känd person?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Florcence Nightingale var en smart person, ingen tvekan om det. Men det finns ju subtila skillnader i hur folk äter med kniv och gaffel. Hon var rädd för att göra fel på det planet.

Hexmaster sa...

Jag justerade rubriken (från "N. kunde äta med kniv och gaffel") för att inte riskera att sprida några dumheter. Förvisso gick allt bra, såväl till vardags som när hon omsider presenterades vid hovet.