2021-05-17

Lördagsfråga 658: Hasse Alfredson

  1. Nyckelscen ur klassiska lundaspexet Djingis Khan. Här uppfört 2016, originalet skrevs redan 1954 av Hasse Alfredson, Patrick Meurling, Bert Holmberg och Leif Levin. Dess utan jämförelse mest kända låt skrevs av Hasse, den kan ni åtminstone början av refrängen av: "Ja nu ska vi ut och härja/supa och slåss och svärja ..."
  2. Hemligt uppdrag i Hong Kong ska filmen heta, som originalet Garbo (spelad av Hasse Alfredson) ute på Ensamholmen tittar på. Jag vet inte vad den egentligen heter. Att angöra en brygga (1965), såklart.
  3. Apkungen Sun Wukong (som jag antar även framträder i varumärket Kung Markatta) har äntligen fått tag på ett passande vapen. När jag var liten visades filmatiseringen från 1965 flera gånger vid jultid. Den största behållningen var berättaren Hasse Alfredson. Jag har först nyligen insett att hans beskrivningar av vad vi såg hade lite eller mycket lite med originalet att göra. Jag skulle väldigt gärna vilja se den igen.
  4. Stellan Skarsgård som idioten Sven i Hasse Alfredsons Den enfaldige mördaren (1982).

Den oförliknelige Hans A., alltså. (Hade många ledtrådar på lut den här gången, fler än jag kan minnas ha haft någon annan gång.) Den satte magnus.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Denna? https://www.youtube.com/watch?v=kTmJj1jVhnM

MMVH

Hans

Hexmaster sa...

DEN! Stort tack! Skall avnjutas!

Brid sa...

Den bit alla kan är refrängen, inte första versen. (Just första versen är ofta utelämnad i sångböcker. Den börjar "Liksom våra fäder ..."

Hexmaster sa...

I stand corrected. Tack!

Och "Apkungen" var rentav ännu bättre än jag kom ihåg den. Alltid riskabelt att återse ungdomens favoriter men den här gången höll det med besked.

Spiring sa...

Som framgår av följande vederhäftiga källa hör "Liksom våra fäder..." inte till den ursprungliga Hasse-texten, vilket väl också är anledningen till att den ofta är utelämnad:

http://faktoider.blogspot.com/2010/04/harjarevisan.html