2021-05-24

Lördagsfråga 659: 50:e

  1. Kelvin Martin (1964–1987), småskurk som kallades "50 cents". Smeknamnet övertogs sedan av en annan i samma bransch, som så småningom skulle bli betydligt framgångsrikare som rappare.
  2. Leslie Nielsen i en oironisk roll — sällsamt att se — i tv-serien Hawaii 5-0 (första avsnittet hade ett O istället för nollan). "5-0" syftar på Hawaii som den 50:e delstaten.
  3. Carl Linnaeus som ung norrlandsturist. I det artsystem han senare konstruerade anges s.k. auktorsnamn med förkortningar. Ett enda auktorsnamn har privilegiet att förkortas till en enda bokstav: "L." Linné fanns dessutom på avigsidan av en tidigare 50-lapp (med Gustaf III på framsidan).
  4. Jenny Lind, supersångerska. Senast känd från förra 50-lappen. Att jag i skrivande stund inte kan erinra mig vem som finns på den nuvarande — finns det fortfarande 50-lappar? — säger en del om mitt minskade bruk av fysiska betalningsmedel; kanske jag inte är ensam.

50 cents, 5-0, L och 50-lappen ger 50. Den satte så småningom HJ. Talets koppling till sistlidna helg var tydligen väl klurigt. Helgdagen ligger femtio dagar efter bikkurim, "första frukten", en judisk helg då nämnda jordbruksprodukter offrades. "50:e" heter på grekiska πεντηκοστή pentekoste, som på svenska blivit pingst.


6 kommentarer:

Ranger Karlsson sa...

Linne var ju dessutom avbildad på förrförra 50-lappen.

Hexmaster sa...

Tack för den! En del ledtrådar funkar även om lördagsfrågemakaren missar dem ...

HJ sa...

Det är ju en rolig effekt att tv-serien tycks ha gett upphov till uttrycket "five-O" som ett slang för polisen (trodde five-o som slag om polisen syftade på någon av de radio-koder polisen använder i sin kommunikation).

Nu skall jag sluta gräma mig över att missat den "uppenbara" 50-pingst-kopplingen.

/Håkan

Anonym sa...

Det finns fortfarande femtiolappar. Men numera är det med Evert Taube på:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_krona

Hexmaster sa...

Ahh och med Bohuslän på baksidan också. Hur kunde jag glömma den.

Anonym sa...

Helt rätt att ordet pingst kommer från pentekoste som betyder 50 men detta gäller också inom kristendomen för pingsten kommer 50 dagar efter påsk och man firar att den helige ande kom och talade i tungor just 50 dagar efter påsk. Detta ligger bakom namnet på pingstvännerna som ibland faller in i tungomålstalande.