2021-04-13

"Tafsardagen"

Bilden är ren utfyllnad och har ingenting med någonting att göra

Det har kommit till vår kännedom att det i flera kommuner i Sverige cirkulerar ett digitalt kedjebrev adresserat till främst pojkar. I brevet uppmanas pojkar att "tafsa" på tjejer och filma. Vi vill med detta brev uppmärksamma er på detta och uppmana er att prata med era barn om det allvarliga i att röra någon mot dennes vilja samt att filma utan tillstånd och dela på sociala medier.

- Brev från bekymrade vuxna på administrativa poster i svensk kommun till föräldrar i densamma

Dessa "digitala kedjebrev", som man kallar det — begreppet tyder inte på högsta graden av s k koll på läget — har ännu inte kunnat uppvisas. Hittills tyder allt på att "tafsardagen" är en ny form av den vita skåpbilen (bloggpost): En inbillad variant (skåpbil respektive "tafsardag") av ett verkligt hot (fula gubbar som försöker lura med sig barn respektive pojkar av varierande ålder men utan folkvett eller hut).

En skillnad är att varningar för "tafsardagen", såvitt jag kan föreställa mig, knappast kan drabba någon oskyldig, vilket definitivt är fallet med vita skåpbilar.

"Just nu uppmanas ..." enligt Polisen minsann. Några belägg för sådana uppmaningar har, som sagt, ännu inte kunnat uppvisas.

Allt annat i deras inlägg är riktigt och bra. Men varför bygga det på ett löst rykte?


Inga kommentarer: