2021-04-26

Lördagsfråga 656: Arendal

  1. Arendal, Norge. Anrik varvs- och rederistad, numer främst för badgäster.
  2. "Tornet från Dahls badhus sticker muntert upp vid strandkanten i Tjällstorp, Arendal." — GP beskriver en attraktion på Hisingens södra strand, på en plats som idag domineras av asfalt, containrar och jättestora fartyg. Längre ut ser vi Nya Älvsborgs karakteristiska profil.
  3. Varje Disney-film ska ju ha 1 à 2 st skojiga sidekicks och comic relief; när H. C. Andersens Snödrottningen inspirerade till Frozen/Frost blev det snögubben Olof. Hemstaden heter förresten Arendelle i original, vilket på svenska återställdes till Arendal. (Jag har inte läst berättelsen och vet inte hur pass anakronistiskt det är att placera den danske sagomästarens berättelse i Disney-Norge. Men jag säger inte att det är fel.)
  4. Amiral Kuznetsov är ryska flottans flaggskepp och enda hangarfartyg. Den har tagit del i strid, men vad jag kan se har den fått sina värsta smällar i fred. Som när den var i den väldiga flytdockan PD-50 (bilden) och denna sjönk, varpå en kran föll och slog upp ett redigt hål i däcket. — PD-50 var förresten byggd på Arendalsvarvet och hade redan innan den levererats varit med om saker. (Wikipedia: PD-50)

Den satte HJ.


2 kommentarer:

HJ sa...

Noterar att det bara är de lördagsfrågor som beskrivs som enkla jag har en chans på. Tack för variationen mellan enkla och riktigt kluriga! (Ett sätt att göra en quiz med svåra frågor värre är att blanda in enkla frågor bland de svåra. Man tror direkt att det är något lurt när man stöter på en fråga med ett "uppenbart" svar)

/Håkan

Hexmaster sa...

Ja, jag försöker att variera, av flera anledningar. Å andra sidan är det mer än en gång som jag dragit till med något jag tycker är riktigt klurigt jättekonstigt och så hinner det knappt läggas ut innan nån drämmer till med rätt svar.