2021-04-20

Fallet med den överviktige journalisten

Liam Thorp är politisk redaktör på tidningen Liverpool Echo. Härom året gick han på en hälsoundersökning. Bland annat uppmättes hans längd till 188 cm. Eller 6 fot 2 tum på engelska. Varför läkaren, något tankspridd kan tänka, angav längden till 6 och 2. Vilket det metriska datasystemet utan protester tolkade som att Mr Thorp var 6,2 cm.

Eftersom hans vikt angivits korrekt gav det honom ett BMI på 28000. Jag antar att det är världsrekord. Inte för att Body Mass Index är oomstritt, men det är enkelt att räkna ut och med. Enligt 1177/NHS ligger gränsen för övervikt overweight på 25, fetma obese på 30. Den som har en BMI på 28000 är definitivt mycket, mycket överviktig.

Vi vet numer att överviktiga är särskilt sårbara för corona-viruset. Därför såg systemet till att prioritera Mr Thorp för en covid-vaccination. När han fick detta budskap blev han först glad, därefter misstänksam.

I was under the impression that when offered a vaccine you should always accept, so I booked an appointment straight away.

But the more I thought about it and spoke to others, the more I felt uneasy about the situation, with so many more vulnerable groups yet to be offered a jab.

So I rang my GP to ask if there had been a mistake and was told that I had been placed into Group 6 of the priority list because of my weight. [...]

What followed was one of the more bizarre phone calls of my life.

- Liam Thorp: I was invited for a covid vaccine because the NHS thought I was 6 cm tallLiverpool Echo 27 februari 2021

Nu klarades allting upp. Ingen stor sak trots allt — det värsta som hade kunnat hända hade varit att någon som inte tillhör en riskgrupp hade blivit vaccinerad.

Det är ett större problem att medicinska system uppenbarligen inte har några rimlighetskontroller. Säg att någon får ett recept där läkaren blandat ihop dosen (antal tabletter) med styrkan (mängd aktiv substans i läkemedlet). Om exempelvis 2 tabletter/dagen förväxlas med styrkan 500 mg så torde varje utbildad sjuksköterska eller apotekare, eller vem som helst förresten, reagera — 500 Alvedon om dagen är uppenbarligen orimligt. Men om styrkan på läkemedlet istället är 10 mg? Då kan man få en till synes rimlig dos som icke desto mindre är på tok för hög.


1 kommentar:

Ranger Karlsson sa...

Jag är rätt säker på att jag häromveckan läste om fel av typen 20 mg blir 20 tabletter någonstans på internet. Någon berättade på sociala medier, kanske? Nu kan jag naturligtvis inte hitta det igen.