2021-04-07

Ris i saltkar och mobiler i ris


Gammalt knep: Lägg några risgryn i saltkaret. Eftersom riset drar åt sig fukten så kommer saltet inte att göra det, och man slipper därmed saltklumpar som inte går genom ströarens små hål. Tillämpas mest överallt. Säkert även hemma hos många av er.

Fungerar det?

Nyare knep: Om mobilen hamnat i vatten ska man lägga den i okokt ris. Då kommer riset att dra åt sig fukten så risken minskar att den förstörs.

Fungerar det?

Nu skulle jag gärna vilja komma med något mer än påståenden och lösa belägg. Den mest övertygande sortens belägg var han som tog ett mått okokt ris, vägde det noggrannt, och sedan placerade det på en fuktig plats. Ett par dagar senare vägdes riset igen ... Och hade inte ökat i vikt, åtminstone inte i någon nämn- om ens mätbar skala.

Frågan gett upphov till studier. Som denna, där risets vattenabsorberande förmåga får gott betyg:

All desiccants and the white rice were effective in removing moisture from hearing aids

- Nelson et al, The effectiveness of commercial desiccants and uncooked rice in removing moisture from hearing aids (2016)

Det var inte svårt att hitta kvalificerade och motsatta påståenden:

Rice does not spontaneously nor quickly absorb water from the atmosphere nor its surroundings, unlike a truly hygroscopic material such as cotton, paper, sugar, table salt and the likes of zinc chloride and calcium chloride, oh and silica gel.

- David Bradley, Wet phone? Don't add rice?, Materials Today 9 augusti 2016

Kanske fukten inte är poängen i saltfallet? Många hävdar bestämt att salt med ris klumpar mindre än salt utan ris. Har risgrynen någon anti-klump-funktion? Eller är det så enkelt som att grynen slår sönder saltklumpar medan de är små? I så fall skulle det ju fungera med småsten. Här finns gott om möjligheter för egna experiment.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Besläktat: Om man får fukt i sin mobil rekommenderas man att stoppa den i en påse ris i några dagar.
Smaragdalena

Hexmaster sa...

Kanske ska lägga till mobilen här, eftersom den är så nära släkt ... På den punkten är det lättare att få besked: Att lägga mobilen i okokt ris är i bästa fall värdelöst, i sämsta fall får man damm och skräp i den.

Hexmaster sa...

Så: Jag utökade ris i salt med mobil i ris.

Anonym sa...

Apropå mobiler så stjäl jag mitt inlägg från skalman.

För 5-10 år sedan hade jag en ny fin mobil. Hade den i bröstfickan på skjortan. Var tvingad att skura upp något och lutar mig över skurhinken. Plums! Den dog direkt men skam den som ger sig. Plockade isär den så mycket jag kunde och min dåvarande flickvän tyckte jag var lätt underlig som ugnsbakade en mobil på låg värme. Den gick igång men var aldrig sig själv efter bad och bastu.

MVH

Hans

LarsW sa...

Som gammal båtägare vill jag påstå att det här med ris i saltkaret fungerar alldeles utmärkt. När jag började med detta, kunde jag låta saltkaret vara kvar ombord mellan seglatserna.

Hexmaster sa...

Vackert så. Men vad beror det på? Att riset drar åt sig fukt eller att kornen slår sönder begynnande saltklumpar? Hur blir det om du ersätter risgrynen med småsten?

LarsW sa...

Det heter ju att risgrynen suger upp fukt och därmed håller saltkornen torra, något som jag kunde skåda. Att småsten suger upp fukt förefaller absurt.

Hexmaster sa...

... Vilket inte var vad jag skrev. Well well.

Jag kommer vid tillfälle att skaffa ett antal identiska saltströare och förse dem med risgryn, småsten, ingenting etc, placera dem i lagom fuktig miljö och se vad som händer.

LarsW sa...

Be my guest

Anonym sa...

Hex, helst en trippelblind eller i alla fall dubbelblind historia.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Blindat test kan bli svårt. Kanske om man hittar lämpliga "risgryn" i porslin eller vad som nu skulle funka? Tess dess nöjer åtminstone jag mig med ett vanligt oblindat försök. :-)