2021-04-19

Lördagsfråga 655: Amerikanska frihetskriget

  1. "Flaggskeppsbutiken" för kedjan Lexington, "inspirerad av amerikanska östkusten i kombination med skandinavisk tradition", på Birger Jarlsgatan. Plåtad, som synes, av Google Maps.
  2. Cockpiten i en Concord(e) — för en sammanfattad dragning om stavningen, se Wikipedia: Concorde#Naming. Herrn är ingalunda pilot utan politikern Ronald Thomas. Anledningen till fotomiljön är att han i olika sammanhang representerade Bristol, där mycket av Concord-byggena utfördes.
  3. Hobbitarna rusar för att hinna med färjan över Baranduin, eller Brandywine som de kallar floden.
  4. W inleder "We", som inleder "We the people", som inleder den amerikanska konstitutionen.

Slagen vid Lexington (som lätt kan klassas som skärmytsling) och Concord — de brukar nämnas i samma andetag — ägde rum den 19 april 1775 och innebar att det amerikanska frihetskriget bröt ut. I en helt annan storleksordning ligger slaget vid Brandywine 1777, som förresten utgjorde ett tillfälligt bakslag för amerikanerna. Då hade för övrigt självständighetsförklaringen skrivits och undertecknats. Tio år senare blev det dags för självaste grundlagen, "We the people".

Den satte Hans-Jörgen efter lite trixande. Och en av de finare "felaktiga" lösningar som förekommit här, när folk listat ut andra samband än de undertecknad tänkt sig.


1 kommentar:

Pölsa Dum sa...

Hade svaret gällt frid och inte strid hade slumpen lagt många ledtrådar i ett litet hörn av en liten stat: Brandywine rinner vidare ned från slagfältet i Pennsylvania och mynnar ut i Delawarefloden i Wilmington bara några stenkast från Stonum där George Read bodde, han som står först på listan att skriva på konstitutionen - och med god vilja och en detaljerad karta över Wilmington gick det att hitta en stadsdel som hette Concord också.

Nu var det ju bataljbäcken som avsågs och inte den avbildade Baranduin, som folkhumorn/Fylkehumorn/fyllehumorn förvrängt namnet på, så vad som syntes vara slump var avsikt. Något har jag ändå lärt mig - och det är inte att hålla käft :) utan att Wilmingtons stadsflagga är bekant blågul som ett minne av Nya Sverige och att staden till sina celebriteter förutom Biden också räknar in Bob Marley.

(Och ska man vara extra nördig så bildades ju inte Ringens brödraskap förrän vid Elronds rådslag)