2021-02-21

Sill och fisk

Priserna på sill och fisk ...

- Göteborgs Aftonblad 19 september 1903

Naturligtvis visste man att sill var fisk. Fattas bara. Men sillen utgjorde mycket länge en så stor andel av all fisk — när Göteborgs fiskauktion öppnade 1910 gick det två sillar på varje icke-sill — att uppdelningen tedde sig naturlig.

Här säljes "Sill & Fisk". På Göteborgs Masthuggstorg, när seklet var ungt och det torget var ett riktigt torg.

Eftersom sillen inte går längre än till Kalmar (blogg: Gränsen mellan strömming och sill) har formuleringen "sill och fisk" främst förekommit västerut. Men inte enbart.

färsk och salt Fisk och Sill af alla slag [...] Trondhjem

- Hudiksvalls Nyheter 11 januari 1904

Det finns även exempel på "strömming och fisk". Men de är betydligt färre.

för transport af färsk strömming och fisk

- Örnsköldsviksposten 15 juni 1905

Man kan än idag se uppdelningen "sill och fisk" göras. Fast då tenderar språkpoliser av den vanliga historielösa sorten att reagera, som inte vet att det är helt enligt gammal sed.


6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Man får multiplicera med ungefär 54 för att jämföra 1903 års priser med dagens. En 15 öres kolja då skulle kosta drygt åtta kronor idag om man bara tar hänsyn till prisindex uppgång.

Anonym sa...

När blev rödspotta rödspätta?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Kollar på svenska.se... Rödspotta kom först, i mitten av 1700-talet. Rödspättan hundra år senare. Jfr belägg från strax före 1900: "rödspottan, som i södra Sverige benämnes rödspätta..." Olika former av samma namn som syftar på fläckarna.

HJ sa...

Jag har en skolplansch tecknad av Nils Tiren 1932 där fisken benämns "Rödspotta". Om Rödspätta hade tragit över vid den tiden borde det stått så på en skolplansch kan man tycka. Å andra sidan var Nils gammal vid den tiden, och därtill från Jämtland.

/Håkan

Hans-Jörgen sa...

Som uppvuxen på västkusten i en fiskarfamilj har jag bara hört rödspotta som barn. Rödspätta använder man när man pratar med utsocknes. De gamla och de få som fiskar säger nog rödspotta än.

Hexmaster sa...

Såna skiften tar ju alltid tid och varierar beroende på geografi, generation, tradition etc. "Rödspotta" används än idag på sina håll, om än mycket mindre än "rödspätta".