2021-02-08

Lördagsfråga 646: Kommandopiloter

  1. Phil Collins, framträdande medlem i Genesis, i videon till Jesus he knows me (1991).
  2. Vildsvinet på en flaska Gordon's gin. Det ska finnas en historia om hur en Gordon räddade Skottlands kung från ett rasande vildsvin, och sedan dess burit djurets huvud i sitt vapen.
  3. Roosa Timonen, finsk tennisspelerska.
  4. Fyra fartyg i US Navy har hetat USS Worden. Här ser vi det tredje gå under vid Aleuterna 1943.
  5. Marie Mattingly Meloney, inflytelserik tidningskvinna i USA.
  6. Jubileumskatalog från H. C. Evans. De sålde utrustning och prylar för nöjesfält, i synnerhet kasino-relaterat. De hade även ett stort sortiment med material för den som ville fuska, på enkel, avancerad eller fullkomligt skamlös nivå. Även utan minsta intresse för kortspel o.dyl. ger bläddrande i digitala återgivningar av deras kataloger mig ett starkt habegär.
(Michael) Collins, (Richard) Gordon, (Stuart) Roosa, (Alfred) Worden, (Ken) Mattingly och (Ronald) Evans var piloter för kommandomodulerna på Apollo 11, 12, 14, 15, 16 och 17. Det innebar att de, som de ensammaste människorna någonsin (rekordet lär innehas av Worden), fick kretsa kring månen medan deras kamrater besökte ytan. Det har ofta setts som en otacksam roll; inte vet jag.

Den satte Tricky.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Han (Michel) verkar ha tagit det hela bra:
https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Collins_(astronaut)
https://archive.org/details/carryingfire00mich/mode/2up

MVH

Hans

Ps. Du har haft en bunt intressanta inlägg på sistone

Hexmaster sa...

Tackar! Har lämnat in senaste alstret till förlaget så det finns tid, och dessutom ork att fylla den med. Har fler förhoppningsvis intressanta inlägg på gång...

Alltid fascinerats av tanken att fortsätta kretsandet medan kamraterna gör sin grej på månytan. I regelbunden radiotystnad på andra sidan månen, ensammare än några människor före dem. Finns nån svensk bok om Collins också, skriven av någon annan som fascinerats.