Grundidén – då som nu – är att odla hållbart och att mat som produceras varsamt både är hälsosam och smakar bättre.
– Vi höll på med ekologi innan ekologi fanns, och på den tiden hette det alternativ odling. Det växte fram ur det som skedde under 50-och 60-talen då jordbruket var inne i en stor förändringsfas med industrialisering, besprutning och konstgödsling. Bland den här gruppen av människor fanns hela tiden en tro på ett jordbruk som både är hållbart, med råvaror som är hälsosamma och där man också förnimmer smaken av odlarens ansträngningar, berättar Jonas Regnér [VD Saltå Kvarn].
- Annons från Södertälje Science Park i DN, läst 31 januari 2021
Södertälje Science Park beskriver sig själva som "mötesplatsen för hållbar produktion". Ägarna är Södertälje kommun samt KTH, Scania och AstraZeneca. Tunga namn — det gänget borde känna igen pseudovetenskap när de ser den. Ändå väljer de att inte bara samarbeta med antroposoferna på Saltå Kvarn utan även att göra reklam för dem. Man kan misstänka att Saltå Kvarn tonat ner det filosofisk-religiösa när man diskuterat annonsens upplägg med vetenskapsparken.
Inte för att Saltå Kvarn kör mycket biodynamiskt — nu för tiden. Annat var det förr.
På Saltå Kvarn har vi förädlat biodynamisk spannmål sedan 1964.
- Saltå Kvarns hemsida (första sidan) 2013
Ända sedan starten 1964 producerar vi mjöl och olika brödsorter av ekologiskt odlad spannmål ...
- Saltå Kvarns hemsida 2021
Den senaste bloggposten där "biodynamisk" (antroposofins ockulta jordbruk) nämns är från 2008 (Bättre mat från Biodynamiska gårdar). Det kan bero på att man velat (och kanske lyckats?) expandera. Och det är betydligt lättare att hitta volymer med mjöl och flingor som är exempelvis Krav-märkt (ekologiskt utan magi) än Demeter-märkt (ekologiskt med Steiner-magi). Trots att man fortfarande ägs av Vidarstiftelsen, och andra antroposofiska organisationer.
Men det är intressant hur tyst antroposofiska rörelser — biodynamiskt odlande, Waldorfskolor och antroposofisk sjukvård — talar om sina antroposofiska kopplingar, trots att läran utgör verksamheternas grund. Trots att antroposofin, inklusive nämnda rörelser, är så stor och utbredd är dess läror tämligen okända. Man kan misstänka att det inte är en slump.
Antroposofins "andliga vetenskap" är så besynnerlig och ofta direkt vrickad att rättframma beskrivningar skulle få folk att finna den skrämmande eller löjlig, vilket som nu är värst. Därför talar man tyst utåt om astrologi och alkemi, reinkarnation och karma, demoner och kosmiska krafter. Man använder gärna begrepp som tolkas olika av antroposofer och lekmän. Utövarna går heller aldrig in på djupare resonemang så länge som det inte är nödvändigt, särskilt som dessa kan vara obegripliga för den oinsatte. Istället uppmuntrar man bilden av antroposofi och dess verksamheter som en mysig filosofi i samklang med naturen, just sådant som behövs i vår moderna, kalla, mekaniserade och digitaliserade värld. På så sätt är antroposofin fundamentalt oärlig: Man håller sig med olika beskrivningar utåt och inåt.
2 kommentarer:
Systembolaget märker tydligt ut vilka viner som är biodynamiskt framställda, och i magasinet "Allt om Vin" jublar artikelskrivarna åt små vingårdar som gått över till biodynamisk odling.
En bildningsinsats kan vara av nöden.
Jag har förstått det som att ordet biodynamiskt idag ses och hörs mest i vinvärlden. Inte fått grepp om ifall vinkännare i allmänhet inte vet vilka fånerier det är frågan om eller om de inte bryr sig.
Ett minne: Den första gången jag fick en antydan om att biodynamiskt inte var synonymt med ekologiskt (som jag trodde sen jag sett Från A till Ö) var i systemets kundtidning för en massa år sen. De skrev om ekologiska viner, och så helt kort om biodynamiska där odlarna dessutom höll koll på astrologi och grejer..!? Jag skakade klentroget på huvudet. Det där gick inte ihop med vad jag trodde att jag visste. Och skulle folk verkligen vara så bortkomna att de odlade astrologiskt? Jojo...
Skicka en kommentar