2021-02-11

Alla hjärtans dag 3 maj?

- Månaden februari i Les très riches heures du Duc de Barry (1410-talet) – obs NSFW i kraftig förstoring

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make
Of euery kynde that men thinke may
And that so heuge a noyse gan they make
That erthe & eyr & tre & euery lake
So ful was that onethe was there space
For me to stonde, so ful was al the place. 

For this was on Saint Valentine's Day
When every bird comes there to choose his match
(Of every kind that men may think of!),
And that so huge a noise they began to make
That earth and air and tree and every lake
Was so full, that not easily was there space
For me to stand—so full was all the place.

- Geoffrey Chaucer, Parliament of Foules, "Fåglarnas riksdag" (1382), i original och på modern engelska

Så vitt någon kunnat finna som verkligen grävt ner sig i frågan, är detta det allra första belägget för Alla hjärtans dag — eller åtminstone samtida med det. Utöver Chaucer finns andra belägg som kan vara lite senare eller rentav lite tidigare, men i praktiken är de praktiskt taget lika gamla. De bygger inte på en äldre tradition, utan den skapades då: "no evidence has been discovered of such a tradition, either literary or in social customs, before Chaucer" — Jack B. Oruch, "St. Valentine, Chaucer, and Spring in February" (Speculum juli 1981).

För Valentins dag, den vet vi när den är. Som jag nämnde i bloggposten Helga Valentiner finns det rentav två eller tre helgon med samma namn och samma dag.

Men jag nämnde även att det finns många fler valentiner än så. Liksom Henry Ansgar (minsann) Kelly, vars bok Chaucer and the Cult of Saint Valentine (1986) vände upp och ner på allting. Han hävdar att Chaucer i själva verket menat en av de mindre kända: Sankt Valentin av Genua, som firades den 3 maj. Han föreslår även en koppling till dåtidens makthavare, något som alltid varit käckt när man behöver ställa in sig: Chaucer skulle ha uppmärksammat ettårsminnet av att kungaparet Richard II och Anna av Böhmen förlovade sig omkring den 3 maj 1381 (i andra källor uppges 2 maj men det känns inte oöverkomligt). Det var det datumet som var det viktiga, inte vilket helgon vars dag råkade infalla då. Det är ju också betydligt vårligare än en vinterdag mitt i februari. Enligt Kelly.

Oruch har dock inga problem med en Valentin i februari: "The date of the beginning of spring was far from being set firmly in the fourteenth century" (ibid). Vem av de lärde som har rätt är bortom min förmåga.

Ett annat förslag på Alla hjärtans dag är förresten skottdagen, som förr låg på den 24 februari. Det var den dagen som NK 1956 föreslog, när de försökte lansera bruket här i landet (bloggposten Alla hjärtans dagar).

1 kommentar:

HJ sa...

Tack för denna serie bloggposter!

Vad gäller datum för valentin är det ju faktiskt inte jättelångt från fastlagstiden (och karneval) som ju är en uppsluppen period där kärleksyttringar passar in. Jämför med Weiberfastnacht i Tyskland.
https://germanculture.com.ua/german-holidays/weiberfastnacht-or-kiss-for-your-tie/

/Håkan