2020-08-28

Kristallklart spöktrams

Igår hölls tv-galan Kristallen, där folk i branschen ger priser åt varann. Den finaste utnämningen, "Årets program", gick till ett program som heter Spökjakt. Det sänds i obskyra kanaler och går ut på att två "influencers" besöker platser där någon påstått att det spökar.
På Österbybruks Herrgård kommer teamet i kontakt med ett gammalt seansbord som flera av vittnena varnat dem för. I sin jakt på det paranormala välkomnar Jocke demoniska andar genom bordet, och efter det urartar natten total.
- dplay: Spökjakt

I teamet finns även två "professionella" spökjägare: LaxTon Ghost Sweden som de kallar sig, "det största spökjägarteamet i Sverige och norra Europa". Jag vet inte hur mycket man kan dra in på att sitta och försöka skrämma upp sig själv i äldre fastigheter, men LaxTon har även en faktisk affärsverksamhet i form av en webbshop

Där kan man göra fynd som deras egen konstruktion "Paranormal Music Box": En grunka som skickar ut ultraljud och mäter vad som kommer tillbaka. När ekot förändras så indikeras detta inte bara med en blinkande LED utan även genom att den lilla speldosan drar igång. Roligt! Och så har man format dosan som en likkista. Ha ha. Och så tar man över tretusen spänn för något som icke kostat tiondelen att tillverka.

"Spökjakten" går ut på att man sätter ut sin PMB i lokalen där det anses spöka. När lampan blinkar och speldosan går igång har man fått ett spöke – enligt bondfångarna från LaxTon. Känsligheten anges inte, kanske en bananfluga på rätt ställe kan bli ett "spöke"?

Tv-program där folk låtsas hitta andar har funnits länge (Det okända, En natt på slottet, Andarnas makt). En åtminstone ytligt sett mer spännande variant är när spökjägare hetsar upp varandra, filmar grönt (jag vet inte om man någonsin får en förklaring till varför spökjakt måste ske nattetid) och låtsas få fysiska indikationer på spökerier – som ytterst sällan är mer spännande än en blinkande lampa, och möjligen en speldosa då. Det finns gott om utländska produktioner i den stilen, och Spökjakt verkar inte sticka ut ur mängden. Men när det kommer till rent geschäft som LaxTons dyra leksaker, då kan man haja till.

Se även bloggposten Ghostbusters på svenska om ett annat gäng, som lustigt nog också är "biggest in Sweden".

I den brittiska långköraren Most Haunted fick "mediet" Derek Acorah 2005 "kontakt" med anden Kreed Kafer; av någon anledning är sådana här kontakter förknippade med spasmer och utstötandet av gutturala ljud (självklart ska de filmas i grönt). Först efteråt avslöjades att andens namn utgjorde ett anagram av "Derek faker". Det hade planterats av en misstänksam parapsykolog – som, kan det förtydligas, var skeptisk till Acorahs mediala förmågor snarare än medialitet, spöken och andevärld i allmänhet. Acorah fick gå, programmet fortsatte att produceras.

Inga kommentarer: