2020-08-27

Katastrofen skotska Wikipedia

Wikipedia-folket har ställts inför många utmaningar genom åren. Men ingen har liknat den besynnerliga härdsmälta som utgör skotska Wikipedia (som jag för enkelhetens skull kallar den här).
This is the storie o the birth o Jesus Christ. His mither Mary wis trystit til Joseph, but afore they war mairriet she wis fund tae be wi bairn bi the Halie Spírit.
- Matt (1:18) på scots

I Skottland talas flera egna språk. Det mest kända är nog gäliska, ett keltiskt språk som mest talas i högländerna; det är obegripligt utan särskild träning. Ett annat är skotsk engelska, som helt enkelt är engelska dialekter i Skottland. Och så finns det ett tredje språk: Scots. Det påminner starkt om engelska men är ett eget språk, med egen vokabulär och grammatik. Ofta blir texten begripligare om man läser den högt. De skandinaviska inslagen är inte så få, som i exemplet ovan bairn = barn. Antalet talare sätts till 1,5 miljoner efter en folkräkning 2011. Gissningsvis är det betydligt färre som använder det till vardags.

Det finns en Wikipedia på scots. Den har länge haft ett dåligt rykte bland språkets talare, eftersom artiklarna inte är så mycket på scots som en sorts parodi på språket; den som inte kan scots kan lätt luras, men inte den som kan ens grundläggande scots. Sajten har rentav använts som argument för att scots inte är så mycket ett eget språk som felstavad engelska. Och problemet har inte varit enstaka texter utan sajten som helhet.

Om de som känt till detta problem tagit upp det med ansvariga så hade kanske dagens stora krasch kunnat lindras. Å andra sidan fanns det tecken på att saker inte riktigt var som de skulle, utan att någon gjorde något.

Häromdagen avslöjade en användare på reddit (en stor del av allt som händer på nätet kommer därifrån) att det sorgliga tillståndet för scots Wikipedia beror på en enda användare.
I happened onto a Scots Wikipedia page while googling for something and it was the usual fare - poorly spelled English with the odd Scots word thrown in haphazardly. I checked the edit history to see if anyone had ever tried to correct it, but it had only ever been edited by one person. Out of curiosity I clicked on their user page, and found that they had created and edited tens of thousands of other articles, and this on a Wiki with only 60,000 or so articles total!

Användaren ifråga är en tonårig amerikan som inte kan scots. Han verkar ha tagit texter från engelska Wikipedia, ersatt vissa ord med mer eller mindre (ibland inte alls) skotska "översättningar", slagit upp andra i ett scots-lexikon och tagit det första alternativet. Ibland har ord uppfunnits. Och detta har pågått i åratal. Användaren har skapat en tredjedel av artiklarna på scots Wikipedia och redigerat i hälften; över 200 000 uppdateringar på sju år ger över 70 per dag. Sådana insatser gjorde honom till administratör, med större möjligheter än vanliga användare att kontrollera innehållet. Det hände att han "ogjorde" redigeringar från folk som försökte att rätta till sajtens sorgliga tillstånd.

Vad driver någon till sådant? Det är uppenbarligen ingen vandal i ordets vanliga bemärkelse. Men även om där funnits en god vilja någonstans, så är resultatet förödelse: Ett av världens många små språk, som behöver all hjälp det kan få, framställs som en parodi.

En förutsättning för att sådant alls ska kunna hända är att det inte finns allt för många aktiva användare. På större wikipedior finns många ögon och händer (men undantag finns) och klåpare upptäcks snart. På mindre wikipedior kan, uppenbarligen, även någon som inte ens kan språket ifråga, men som har tid och energi, skaffa sig en position och driva wikipedian som sitt eget projekt. Vad det nu ska vara bra för ...
Scots Wikipedia has historically been too small for bureaucrats, checkusers, or oversighters. Added to that, there’s been little participation in discussions from existing administrators. When you consider that, what happened to Scots Wikipedia is less surprising.

Just nu diskuteras vilt hur problemet ska lösas: Ska man radera alltihop och börja från början, eller låta folk som verkligen, bevisligen kan scots gå igenom alla artiklarna? Båda lösningarna har sina nackdelar. En avgjord fördel är dock att språket scots fått mer uppmärksamhet än någonsin.
1 kommentar:

Anonym sa...

Det är relativt få amerikaner som överhuvudtaget kan ett annat språk. Det får dem at gravt underskatta skillnaden mellan olika språk. Väldigt många verkar inte ens veta att lingvistik finn som ämne:
https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ArtisticLicenseLinguistics