2020-08-24

Lördagsfråga 622: Orion

  1. Michael Keaton som spöket Beetlejuice i filmen med samma namn (1988).
  2. Rigel var ett norskt fartyg som 1940 togs över av ockupationsmakten. I november 1944 gick hon från Bodö med tusentals krigsfångar då dess konvoj angreps av brittiskt flyg. (På bilden syns även ett fartyg i eskorten.) Över 2500 dog. Vraket utgjorde sedan ett bistert krigsminne tills man 1969 tog hand om det.
  3. Mintaka-passet (namnet betyder "tusen getter" på kirgisiska) är ett bergspass mellan Pakistan och Kina. Längre promenader från gränsmarkeringen är inte att rekommendera då den kinesiska sidan bevakas intensivt.
  4. På baksidan av Fiendens musik, En spark rätt i skallen (1978) finns denna välkända 1/3-figur med gitarr. Utgiven av skivbolaget Bellatrix.
Ordet "beetlejuice" har fascinerat eftersom det låter så likt Betelgeuse, den vänstra (från jorden sett) axeln i Orions lätt igenkända stjärnbild. I likhet med många andra större stjärnor är namnet rester av arabiska, och betydde ursprungligen nog "Orions arm" eller det mycket bättre "Orions armhåla". Se även bloggposten Uppskjuten supernova för en kuriös observation det senaste året. Rigel betyder "vänster fot" (sett från Orion själv) och är den starkaste stjärnan i stjärnbilden. Det rimmar inte med att Rigel kallas Beta Orionis, där grekiska alfabetets andra bokstav ska syfta på att stjärnan är stjärnbildens näst ljusstarkaste (Betelgeuise är Alfa Orionis); det kan bero på att stjärnan tillfälligtvis faktiskt var den svagare av de två när namnen sattes 1603. Mintaka betyder "bältet" och är den högraste i detsamma. Bellatrix, "krigerska", är Orions högra axel och dess tredje ljusstarkaste stjärna.

Orions stjärnbild är tillsammans med Karlavagnen norra stjärnhimlens lättaste att känna igen, och rekommenderas varmt som utgångspunkt för nya stjärnskådare; genom att dra linjer genom olika stjärnor kan man hitta grannar som Aldebaran i Oxen, Sirius i Stora hunden m.fl. Med tanke på den magnifika stjärnbilden är det märkligt att han inte fått en större roll i den grekiska mytologin. Kanske det beror på att det finns flera berättelser om hans födelse, liv och inte minst död, och att versionerna s a s konkurrerade ut varandra.

Den store jägaren sattes av Tomas.

1 kommentar:

HJ sa...

Och hur var det nu med Orions svärd...?

https://xkcd.com/1020/

/Håkan