2020-08-17

Lördagsfråga 621: Dune

  1. Tomas von Brömssen var faktiskt den andre att spela skrothandlare Herbert Karlsson, Skolgatan 15 i Haga, Göteborg. Den förste var Lennart Lundh, nog så bra men kunde inte jämföras med Tomas. Att det dysfunktionella, genuina göteborgsparet i själva verket är en "lokalisering" av Steptoe & Son som höll till i Shepherd's Bush, västra London har jag nämnt tidigare.
  2. Det är sånt här förlaget Chilton än idag är känt för: Material om bilar och relaterat. Sedan Frank Herbert fått sitt manus – en hopplöst tjock sf-bibba – refuserat av tjugotalet andra förlag skickade han det till Chilton. De antog manuset, gav ut det 1965, och fick sin första storsäljare helt utan sprängskisser, oljenivåer, vridmoment etc.
  3. När Schliemann, mest känd för Troja, grävde i Mykene hittade han denna praktfulla mask. Han sägs ha telegraferat "Jag har skådat Agamemnons ansikte!", utan annan anledning än att det trojanska krigets ena härförare är det gamla Mykenes mest kände kung. Senare har man kommit fram till att masken är flera hundra år äldre än den tidsperioden. Men kopplingen står sig ... Eftersom fadern hette Atreus var Agamemnon en atreid.
  4. Anna-Leena Härkönen, författare och skådespelerska.

Herbert, Chilton, och husen Atreides och (med engelsk stavning) Harkon(n)en ger Dune (1965). Den satte Magistern.


Inga kommentarer: