2020-03-18

Saker som Anders Tegnell sägs ha sagt

Statsepidemiolog Anders Tegnell har ju varit i hetluften ett tag, och lär förbli där ett tag framöver. När man är i fokus för den enda fråga som samhället för tillfället bryr sig om är det inte konstigt att faktiska och påstådda citat granskas på längden och tvären. Det är inte konstigt att saker som faktiskt sagts missförstås, med eller utan flit. Och det är heller inte konstigt att han, återigen med eller utan flit, tillskrivs saker som han inte alls har sagt.

Mattias Axelsson tog en titt på några påstådda Tegnell-citat som cirkulerar. (Mattias ägnar sig åt lite av varje, som att skriva om högtiders historier, podcasta om Kungar och krig, skriva boken Tacos, tvättstuga & tack för senast, med mera.) För att förenkla utgick han ifrån ett inlägg på Flashback, en sajt där den källkritiska nivån varierar från noll till max. I detta fallet har användaren "blueberrycake" råkat glömma att länka till artiklar, eller på annat sätt underlätta att kontrollera påståendens sanningshalt. Så han, och i viss mån jag, har ordnat den biten, så långt vi har kunnat.
2 februari: Ingen risk att svenskarna kan sprida corona-viruset. Risken är obefintlig.
Vad Tegnell säger i Aftonbladet är: "Risken att smittan skulle kunna spridas i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig," Det handlar alltså inte om att "svenskar" överlag inte kommer att sprida smittan. Det handlar om elva svenskar som evakuerats från Wuhan.

Experten: Ingen risk att svenskarna kan sprida coronaviruset, Aftonbladet 2 februari 2020
8 februari: När det gäller sportlovsresor finns det absolut ingen anledning att oroa sig för corona-viruset. I Alperna och södra Europa finns ingen spridning över huvud taget.
När Tegnell fällde detta yttrande fanns det ingen dokumenterad spridning i detta område.
26 februari: Tror inte alls på någon stor spridning i Sverige.
Artikeln "Tror inte på ett stort utbrott i Sverige" publicerades av Aftonbladet den 26 februari. Problemet är att rubriken är skriven som ett citat, men citatet är inte hämtat från någon som intervjuas utan från själva artikeln. Aftonbladet har citerat sig självt, helt enkelt.
I Sverige tror man inte på en stor allmän spridning. 
– Nu har vi en väldigt bra beredskap och arbetssätt för att hantera fall. Vi har också testat nästan 200 misstänkta fall, regionerna gör ett fantastiskt arbete med att hitta personerna och labben har kunnat avskriva fallen, säger Anders Tegnell.
Om citatet är ett citat av någon annan än journalisten så återstår det att visa.
29 februari: Varför ägna sig åt sådana här frågor, när vi har viktigare saker att skriva om än virus. (Sydsvenskan)
Den som kan styrka detta citat får gärna höra av sig. (Enda funna källan är "blueberrycake" på Flashback.)
1 mars: Folkhälsomyndigheten: "Barn sprider inte viruset."
Ingen på Folkhälsomyndigheten har påstått detta. Vad man har sagt är "Vi ser inga uppgifter på att det finns smitta ifrån barn". Det där blir ju ingen vidare rubrik, så media fixade till den: Myndigheten: Barn driver inte infektionen, Sveriges Radio 1 mars 2020. Så kan ett fullt korrekt påstående bli kategoriskt och falskt, när "vi har inte sett" blir "det finns inte".
3 mars: Sydsvenskan: "Rapporteringen om corona är överdriven, populistisk och överdriven."
Detta citat är ett rent påhitt.
5 mars: Den värsta tiden är över. Ingen anledning att tro att fallen kommer att öka.
5 mars: Kommer inte att se några fler importfall. 
Vad Tegnell säger i en intervju:
– Det finns anledning att tro att vi kommer att peaka nu, att vi har peakat. 
Du tror alltså att det nu går neråt? 
– Ja, det kanske går upp något. Men sedan kommer det med all sannolikhet att gå nedåt, om det inte dyker upp nya områden i världen där det är stor smittspridning och som folk reser till väldigt mycket, svarar Anders Tegnell.
- "Ökningen av antalet importfall kan ha nått toppen – kommer att klinga av", DN 6 mars 2020

Rubrikens "kan" är väl placerat, för nog är det ett stort "om" i den sista meningen. Huruvida någon ärligt tolkat "det finns anledning att tro att det inte kommer att öka" som "det finns ingen anledning att tro att det kommer att öka" är en annan fråga, för här är det inte någon journalistisk vässning utan två helt olika påståenden.
5 mars: Experten Agnes Wold: "Kommer bli en stor minskning av fall närmsta dagarna."
Här ett citat från en annan expert som fått allmänhetens och medias öra ... Återigen, den som kan styrka detta citat får gärna höra av sig. Inte minst som den där slarvsvenskan inte förknippas med Agnes Wold.
11 mars: "Hur ska vi få till det så att vi fortsätter ha en jämlikhet i samhället och att alla har samma chans att hålla sig friska?"
Vad Tegnell sade i en filmad intervju publicerad 11 mars, apropå företag som låter alla jobba hemma (vid 11 min):
Det finns ju en aspekt i det här som liksom handlar om jämlikhet ... Det här är ju vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset men inte alla. Och hur ska vi få till det så det blir på ett bra sätt så att vi fortsatt har en jämlikhet i samhället, och att alla har samma chans att hålla sig friska ... Jag tycker att man bör tänka igenom konsekvenserna av den typen av beslut ganska brett innan man tar dem ...
- Filmad intervju med Niklas Svensson, Anders Tegnell: "Fortsätter till sommaren, sen andra våg i höst", Expressen 11 mars

Så det är ett uttalande som är korrekt citerat.

Slutsats: Hittills visar sig de flesta citat ha antingen missuppfattats (med eller utan flit), sagts av någon annan, eller tagits ur luften – ifall ingen kan påvisa något annat, vill säga.

Slutsats 2: Ingenting är lättare än att få felaktiga citat att cirkulera, när de säger det som vissa vill höra; det är bara att påstå att X har sagt Y.


Uppdaterat 19 mars: Det är en sak när allmänheten tolkar fel av misstag, eller troll med flit. Men vad ska man säga om rubriker som blir fel? Jag blev så irriterad att jag skrev på Twitter.
Vid kris får alla som någon lyssnar på väga sina ord på guldvåg. 
Det gäller även rubriksättare. Inte minst för att vi vet att de flesta bara läser rubriken innan de delar. Om rubriken inte täcks av artikeln, eller rentav motsäger den, blir rubriksättaren sanningens fiende.
- @faktoider [undertecknad] på Twitter, 19 mars 2020

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det jag sett uppmärksammas mest är Anders Tegnells prio på jämlikhet framför att begränsa smittspridningen genom att uppmuntra de som kan, att jobba hemifrån.

Hexmaster sa...

Bra exempel. Också för att citatet, vad jag sett, är korrekt återgivet. Har lagt till.

Anonym sa...

Här blir det i alla fall inte helt rätt:

"När statsepidemiologen på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens fick frågan om det skulle kunna bli aktuellt att sätta Stockholm i karantän svarade han att det finns möjligheter inom ramen för Smittskyddslagen att kunna isolera hårt utsatta områden.

Han menar samtidigt att det är tveksamt om det skulle vara möjligt för att begränsa spridningen av coronaviruset.

– Alla sådana här lagar bygger på att man måste kunna visa på att det ska ge någon effekt och att det ska vara genomförbart. I Finland och på andra ställen där man har slutit in olika områden har det varit små områden som har varit geografiskt ordentligt avskilda. Det finns ingen som har försökt att avskilja en huvudstad eller liknande, effekten av det är väldigt svår att överskåda och det är i praktiken omöjligt. "

https://www.gp.se/nyheter/sverige/tegnell-om-att-s%C3%A4tta-svenska-st%C3%A4der-i-karant%C3%A4n-1.25990802?fbclid=IwAR2llu4TwDY7C8b59KjnY1rMhtegZiRCc8QisRNIImqma73YESE318faQco

Anonym sa...

Nyland är alltså större än Stockholms län.

Andreas sa...

"När det gäller sportlovsresor finns det absolut ingen anledning att oroa sig för corona-viruset. I Alperna och södra Europa finns ingen spridning över huvud taget.

När Tegnell fällde detta yttrande fanns det ingen dokumenterad spridning i detta område."

Ur ett riskperspektiv är hans uttalande fortfarande fel. För att säga att det inte finns någon spridning där så räcker det inte med att det saknades dokumenterad spridning. Man måste helt enkelt ha dokumenterat att det inte råder spridning.

Det finns tre möjliga kunskaper här:
1. Det råder smittspridning.
2. Det råder inte smittspridning.
3. Vi vet inte om det råder smittspridning.

Tegnells uttalande var ur ett riskperspektiv endast rimligt om 2 var uppfyllt. Nu var det 3 som var fallet och därmed skulle han inte ha sagt som han gjort.