2020-01-17

Låtsaskirurgi på 1600- och 1900-tal

Psychic surgery, "psykisk kirurgi" eller vad det blir, har trendat lite varstans de senaste decennierna. Det bygger på enkla trick, som likt andra enkla trick kan utföras nog så övertygande av folk som kan. I korthet så för "kirurgen" handen mot patienten och böjer fingrarna för att ge intryck av att de tränger genom huden. I handen har "kirurgen" en kapsel med blod som görs sönder i rätt ögonblick, samt valda slamsor som dras fram efter lite låtsas-grävande. Efter "operationen" "sluts" såret, och mycket riktigt går det inte att hitta ett spår av öppningen.

Problemet uppstår när "kirurgen" påstår sig ha dragit fram något otyg på riktigt, som pat. nu ska vara befriad från. Betalning går till "kirurgen" istället för riktig vård. Just sånt här dör folk av när de tror att de blivit botade.

Geschäftet har funnits länge. Här är ett belägg från mitten av 1600-talet: Jan Steen återger en scen där kvacksalvaren (så heter tavlan) låtsas ha dragit fram någonting ur patienten. Det kan röra sig om en s k narrsten, som tänktes vara den lösa skruven s a s hos underbegåvade. Om det varit så enkelt att bota! Hur utebliven förbättring bortförklarades vet jag inte, men möjligheterna är ju många.

1 kommentar:

Unknown sa...

Reste väl vidare och kom först tillbaka efter några år. När den f.d. patienten dött.