2020-01-30

Bäsk på 40 eller 46 %

Tujon är inte lösligt i vatten utan endast i ren alkohol. Används sprit med lägre alkoholhalt än 46 procent löser sig tujonet inte i drycken. Vissa av malörtens andra hartser och eteriska oljor löser sig också fullt ut endast vid starkare alkoholhalt. Detta gör att malört extraherad ur vanlig svensk 40-procentig alkohol får helt annan smak och färg.
- Wikipedia: Bäsk

Är bäsk, även skriven besk, beska droppar, bekant? Klart den är; brännvinet kryddat med malört, inte diskret utan rejält, så att snapsen liksom tar sig ner på tvären. Aldrig någonsin funnit tjusningen, och antagit att de som nyttjar drycken på allvar s a s antingen har ett radikalt annorlunda smaksinne än undertecknad, kör nostalgi fullt ut, eller kanske tar de medicinska påståendena på allvar.

Men så läser jag ovanstående och inser att jag kanske aldrig smakat bäsk så som den ska smaka. Är det någon som jämfört bäsk på 40 respektive 46 procent? Har de verkligen helt olika färg och smak? Är den senare rentav njutbar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar Bäska Droppar och det är det enda drickbara jag beställer via bror min i Sverige till jul och midsommar. Några utlänningar som jag låtit smaka har anmält att det finns liknande dryck utrikes. Procenthalten, kanske man fixar det med den högre halten innan man spär ut det - men nu gissar jag.

En snabbtrål gav oväntad fångst:

Den krögare som blandar Coca cola i sprit och serverar det gör det helt i enlighet med lagen. Den som däremot kryddar brännvinet bryter enligt Folkhälsoinstitutet mot alkohollagen. Det är nämligen förbjudet att tillverka sprit. Krydda brännvin är enligt Folkhälsoinstitutet lika med att tillverka sprit. Däremot tydligen inte att blanda grogg.

http://anderswjonsson.blogspot.com/2007/01/och-kryddar-med-johannisrt.html

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Det låter något! Ja, herrn har ju erkänt gott omdöme inom området. Så jag får bestämt ge BD en ny chans.