2020-01-20

Lördagsfråga 591: Tjörnbroras

  1. En firma som kör kryssningar "utöver det vanliga", nämligen med skutor som den på bilden. Låter hur bra som helst – lite sugen blir man – men jag måste verkligen ifrågasätta namnvalet Star Clipper, på firman och fartyget på bilden. Det namnet är för evigt förknippat med den Liberiaregistrerade skorv som 1980 seglade snett.
  2. Pappa var ute 1959 eller kanske 1958 och plåtade de pågående brobyggena. Utöver huvudattraktionen Almöbron (sällan kallad annat än Tjörnbron) krävdes ytterligare två broar för en komplett Tjörnbroled. Den som här byggs är Stenungsbron, närmast fastlandet.
  3. Dagens snedkabelbro har fyra torn, så kallade pyloner. Så här ser nordvästra pylonen ut inuti. Fotograferad av undertecknad som varit uppe och kikat en enda gång.
  4. Husmödrarnas semesterhem på Almö-Lindö. Inte Bohuslän men väl utanför Västerås. Den lilla ön saknar såväl bro som 100 % uppkoppling till elnätet (enl WP).
De ledtrådarna ger Tjörnbron, som den 18 januari 1980 (prick 40 år före lördagsfråga 591) rasade efter att ha blivit påkörd av Star Clipper. Den satte HJ.

Jag var 8 vid tillfället. Det var en bra ålder, då jag ännu inte hade koll på de vuxnas värld och inte berördes särskilt mycket. Men man förstod ju att de var upprörda. Samhället var inte större än att även den som inte kände någon som dött, definitivt kände någon som kände någon. Och tanken på bron som bara tog slut mitt i natten spökade mycket länge.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag var 10.

Pappa är från Gullholmen. Vad jag vet var det ingen därifrån som omkom i själva olyckan. Däremot var det en granne som dog i bilkön till färjan, men han var gammal och med något dålig hälsa, så det är svårt att lasta broraset och köandet för att han avled.

Minnen har jag av nyheterna, och av köandet. Däremot har jag inget minne av när den nya bron stod klar :o

/koroshiya