2020-01-24

Sorgkanter

- Svenska Dagbladet den 24 januari 1919. Här har vi rejäla sorgkanter. (Notera även bruket att enbart ta med förnamn i dödsannonser.)

Vad är "sorgkanter"? Idag syftar man sällan på något annat än smuts under naglarna. Men en gång i tiden var tidningarna fulla med sorgkanter i den ursprungliga betydelsen: Breda svarta kanter som inramade dödsannonserna. De förekom även i sorgbrev (Wikipedia: Sorgbrev) där dödsfall tillkännagavs per korrespondens, kondoleansbrev och liknande.

- Svenska Dagbladet den 30 oktober 1950 + 1 mars 1986

Så småningom började sorgkanterna magra ner från centimetertjocka balkar till millimetertunna streck. Vid särskilda tillfällen tog man i. Som synes är exemplet från 1986 icke desto mindre betydligt tunnare än det från 1950.

- Svenska dagbladet 24 januari 1970

Ännu i det jämnt 50 år gamla provet får vanliga dödliga något mer markerade kanter runt sina annonser. Idag är det ingen större skillnad mellan döds- och andra annonser, eller ingen skillnad alls.

1 kommentar:

Anders Carlsson sa...

Ett annat användningssätt för sorgkant är eller i alla fall var den ofta svarta kant som omringade datorskärmen, till exempel i videospel där en del av skärmytan inte kunde nyttjas utan omringade den aktiva ytan. Till exempel fanns det recensenter som beklagade sig hur Ataris version av Pac-Man hade extra mycket sorgkanter runt den spelbara labyrinten.