2020-01-06

Lördagsfråga 589: Indiana Jones

  1. "Folket i staden höll just på att skörda vete nere i dalen. De tittade upp och fick se arken, och den synen gjorde dem glada." (1 Sam 6:13). Förbundsarkens återkomst till Israel, här illustrerad av Doré (färglagd i efterhand tror jag)
  2. Målning av Mola Ram (1743-1833), som utöver sitt konstnärskap även var diplomat och historiker. Absolut ingen som helst koppling till skurken i Indiana Jones and the Temple of Doom.
  3. Kung Arthur och hans kompisar letar efter graal. Men det visste ni ju.
  4. Dan Aykroyd marknadsför sin "crystal head vodka", vars USP är att flaskan är formad som en dödskalle. Det är allt. Jo, och så sägs vodkan filtreras genom diamanter, vilket dels inte är fallet ("Herkimer diamonds are not actually diamonds"), dels är poänglöst. 500:- avrundat för 70 cl på bolaget. Ej provsmakat.
Arken, Temple of Doom, den heliga graal och de där kristallskallarna som oriktigt förknippats med mayaindianer och allehanda paranormalt; det ger de fyra filmer som gjorts om dr Henry Walton Jones, mer känd som Indiana Jones. Först med rätt svar var Anders Malmsten som mailade in det. Den metoden går naturligtvis utmärkt, även om det är nog så roligt att se förslag och klurigt omskrivna svar här i kommentarsfältet.

Inga kommentarer: