2020-01-31

Brevbärarvapen

Revolver av modell 1887 för lantbrevbärare. Modellen tillverkades av Nagant, Liege i Belgien fram till 1895 och därefterav Husqvarna Vapenfabrik där tillverkningen upphörde år 1907.
- Digitalt museum/Postmuseum: Revolver

Dagens Postnord må ha sina problem. Men man slipper åtminstone att beväpna brevbärarna.

Postmuseet (vars grejor finns på finfina digitaltmuseum.se) har inte så lite vapen och relaterat i sina gömmor. Hur länge sådant ingick i tjänsten anges inte, mer än att revolvern på bilden användes vid värdetransporter så sent som under andra världskriget. Men det kan väl inte ha varit särskilt lång tid efteråt som beväpnade tjänstemän enbart återfanns inom polis, militär och säkert ytterligare några områden.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Revolver m/1887, för Krigsmakten. Det var nog ingen slump att brevbärarna beväpnades med en sådan.

http://www.gotavapen.se/gota/artiklar/swedishpistols/swedpist_g.htm

Användes in i modern tid för att träna försvarsmaktens hundar för ljud av skott.

MVH

Hans

Unknown sa...

Men dom var kanske utrustade med batonger?

https://digitaltmuseum.se/011024606733/batong

Batong av stålrör överdragen med svart gummi och postemblem av mässing på handtagets kortsida. Röd eller genomskinlig plastremsa med texten "SLÅ EJ MOT HUVUDET" är fastsatt runt batongen. Den 14 september 1959 inköptes 3000 st batonger enligt överintendentens beslut. Den 10 juli 1973 indrogs batongerna enligt beslut av Poststyrelsens Driftbyrå.

-= Steamboat Willie =- sa...

Tja, beväpning har olika postanställda haft sedan postverket grundades 1636. Det slås fast redan i "Förordning om Post-bådhen" (1636) att "Hvar postdräng vara försedd med ett särdeles vapen på bröstet eller ett posthorn, sampt ett spjut eller spiss".

"Spiss", betyder om jag förstår SAOB rätt, "pik".
Hexmaster sa...

Fantastisk förordning. Antar att den inte gäller längre. Vets det när den upphörde?

-= Steamboat Willie =- sa...

Jag vet inte, men jag antar att den senast upphörde med den nya förordningen 1646 (som jag inte hittar digitaliserad) då man lade om postväsendet och införde häst som komplement till löpande bud.