2020-01-15

Enzo "Mållgan" Bartoli

- Blev du lurad av vinvärldens Mållgan? Berglins, SvD

Nej, jag kände heller inte till Enzo Bartoli. Och det var visst lika bra.
"Enzo föddes 1897 i Nizza di Monferrato och vigde sitt liv till jorden, vinet och människorna i landet vid bergens fot. [...] Kort sagt – Enzo Bartoli är Piemonte personifierat." 
Fint! Historian om en dedikerad vinbonde från Piemonte i norra Italien, genuint helt enkelt. 
Men vem är denna Enzo Bartoli, och varför undrar jag det? Vi tar det från början...
- Vem är Enzo Bartoli? bloggen Eftersmak, 29 oktober 2018,  som även citerat Independent Wine Company AB

En slagning gav inget om någon trägen vinbonde, "Piemonte personifierat", som strävade med rankor under 1900-talet. Det enda som var något att ha hade lagts ut av hans svenska importör, Independent Wine Company AB.

Borde inte en producent, som är såpass känd i Sverige att han får sitt namn på buteljerna, vara åtminstone lite känd i Italien och Piemonte?

Kort svar: Jo. Men även om kändisskap inte kräver fysisk existens, så är det förståeligt att den påhittade Enzo Bartoli inte ger några italienska träffar eftersom han uppfanns i Sverige. Av Independent Wine Company AB. Kanske de sett för mycket reklam för den där italienaren med pasta och olivolja (jämför Faktoider: Olivolja)?

Bloggaren på Eftersmak tog kontakt med system och importör. De förra är nog så noga med ursprung och årgångar, druvor och klassificeringar, men behöver naturligtvis inte kontrollera varenda uppgift importörer och producenter lägger ut. Och sedan importören uppmärksammats på att de hittat på Enzo, skrev de om hans "historik" som följer:
Myten om Enzo säger att han vigde sitt liv till jorden, vinet och människorna i landet vid bergens fot. Han var en enkel och värdig man som i sin tysta strävan sökte efter jordens genuina uttryck. Idag lever hans arv vidare genom dessa viner som vi i sann Enzo anda har förädlat."
- Justerad historik om "Enzo", återgiven i Vem är Enzo Bartoli? - del 2, Eftersmak 2 november 2018 (hittar den inte i skrivande stund)

En till:
Det finns ingen personlighet bakom de produkter som bär detta namn, utan snarare en stor jätte som köper upp vinböndernas råvaror till priser som gör att de knappt har råd att ha kvar sin vingård som gått i generationer. Ett billigt Barolo, ja, men Barolo? Tveksamt.

Så länge man inte bor i Nordkorea väljer man själv vilket vin man köper till helgens middag, men själv kommer jag alltid att välja ett vin från en producent som existerar och tar vinproduktionen på allvar.
- Eftersmak, 29 oktober 2018

3 kommentarer:

Löksill sa...

Mamma Scan finns inte heller.

Anonym sa...

Men har någon gott på det?

Hexmaster sa...

Michelinmannen är också hittepå. Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin, änkan kallad den gula efter etiketten, har dock funnits på riktigt.