2015-12-27

Sveriges första kvinnliga partiledare

Här har vi Sveriges första kvinnliga partiledare: Vera Oredsson. Partiet hette Nordiska Rikspartiet. Inriktningen framgår av bilden. Hon blev medlem 1960 och gifte sig med grundaren Göran Assar Oredsson (han på bilden), som hon efterträdde på posten 1975. Där blev hon till 1978 då Göran åter blev partiledare.

Jag vet inte hur man ska tolka det men i Görans dödsruna, publicerad av tidningen Realisten (som drevs av Svenskarnas parti och lades ner 2014), nämndes att NRP "hade sin storhetstid på 1970-talet".

I Veras CV återfinner man även uppgifter som att hon föddes Schimanski i Berlin 1928. Hennes bror är den mer kände Folke. Deras pappa var med i SA och själv var hon, som alla flickor i hennes ålder, med i Bund Deutscher Mädel, den kvinnliga motsvarigheten till Hitler-Jugend. I krigets april 1945 kom Vera, Folke och deras svenska mamma med en av Bernadottes vita bussar till Sverige. Några år senare gifte sig Vera med den 25 år äldre Sven-Olov Lindholm, en av vårt lands mest namnkunniga nazister.

Nordiska Rikspartiet torde vara mest känt för sin insats i denna bild:
I bloggposten Tanten som slog nazisten nämnde jag en anledning som den ålderstigne Göran tog upp när han 2009 lade ner partiet:
Redan efter 2006 års val och Sverigedemokraternas valframgångar ville jag att NRP skulle upphöra och kunde för framtiden utröna den ojämna kamp NRP skulle få utkämpa i jämförelse med de resurser till miljonbelopp som nu skulle stå till SD:s förfogande.
- Göran A. Oredsson i ett brev till tidningen Expo

Wikipedia: Vera Oredsson

9 kommentarer:

Joakim E sa...

Till dem som läser detta om tio år kan man kanske tillägga att faktoidkopplingen är (antar jag!) att den nyss avlidna Karin Söder nu presenteras i pressen som Sveriges första kvinnliga partiledare. Man får väl anta att pressen då underförstår "för ett riksdagsparti", men det är naturligtvis inexakt och förtjänar att uppmärksammas.

Men den här invändningen föder en annan: hur är du säker på att det inte funnits någon kvinnlig partiledare före Oredsson? Finns det någon förteckning över alla tidigare partiledare? (Och finns det ens en helt vattentät definition av vad som är respektive inte är ett parti?)

Anders G sa...

Hon med A-barnen i Örebrotrakten var väl de facto partiledare, hennes man var ju ingen makthavare. Det måste ju finnas ett oräkneligt antal små stolle"partier" med kvinnliga förgrundsgestalter?

Hexmaster sa...

Den faktoida kopplingen har med Karin Söder att göra. Jag valde ändå att inte ta upp henne här.

Att VO var först är en återkommande uppgift från flera pålitliga källor. Som vanligt innebär det inte att den inte kan vara felaktig. Om någon kan nämna en "sammanslutning eller grupp av väljare, som uppträder i val under särskild beteckning" som före 1975 hade en kvinnlig ledare så kan vi diskutera vidare.

Vem var "hon med A-barnen"?

Anonym sa...

Hon med A-barnen var Margaretha Falkudd från Vintrosa, även känd för bystmåttsåsikter. Googla!

Hexmaster sa...

Har googlat och behöver nu tvätta ögonen. Med stålull.

Vad hette hennes parti?

Anders G sa...

Fru Falkudd verkar ha varit senare, jag ber så hemskt mycket om tusen kronor.

källa:
http://www.sunkit.com/har-har-du-ditt-liv-margaretha-falkudd/

I mitten av 1980-talet bildade Margaretha Falkudd Svenska Patriotpartiet, som i det då aktuella riksdagsvalet erhöll tre (3) röster. På ett vykort kan man läsa partiets raka program:

”Svenska Patriotpartiet SPP vill att
•Sverige åter ska bli KRISTET med BIBELN och 10 GUDS BUD som RÄTTESNÖRE i skola, hem och samhälle.
•ALLA ska behöva betala ENDAST 1/3 av lönen i skatt. Inga avdrag eller bidrag och därför ingen rundgång.
•ALLA GIFTER inom jordbruk och annorstädes ska STOPPAS – NU! SKYDDA människor, djur och natur! Lantbruksmaskiner ska ägas av byalag.
•VIVISEKTION och andra DJURPLÅGERIER såsom trånga burar och bås, travlopp, nöjesjakt och nöjesfiske osv. ska FÖRBJUDAS.
•ALL SPRITTILLVERKNING och därtill TOBAK ska STOPPAS och NARKOTIKA KRIMINALISERAS tillika med ABORT, INCEST, HOMOSEX o dyl.
•‘SUND SJÄL I SUND KROPP’ ska utgöra MOTTOT för ett KRISTET, VÄLUTVECKLAT, INTELLIGENT och STRÅLANDE, SVENSKT A-FOLK utan laster, lyx och dekadens.
•UTLÄNNINGSINVASIONEN MÅSTE NU OVILLKORLIGEN STOPPAS! Det är varje människas ABSOLUTA PLIKT att arbeta i sitt anletes svett i sitt EGET land för sitt EGET folk, även då det gäller LIVET!
•SVERIGE SKA VARA SVENSKT, Grekland grekiskt osv.”

Hexmaster sa...

Med det partiprogrammet är du förlåten med råge.

AH sa...

Om det är någon som händelsevis vill höra Vera Oredsson beskriva glädjen hon kände då Hitler talade till henne i sin ungdom så finns en P3 dokumentär om nazisträttegångarna på 80-talet som hon medverkar i. Av en händelse så sände P3 dokumentären i repris samma dag som detta blogginlägg lades ut och ni hittar den här:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/360478?programid=2519

Eftersom jag kom in ungefär i mitten av dokumentären vet jag inte om Vera hörs något under första halvan, men av det jag hörde var det ett stort avsnitt med Vera i slutet av dokumentären. Lyssnandet sker på egen risk då hon fortfarande är övertygad nationalsocialist.

Anonym sa...

Asta Gustafsson var före:
https://al-lodenius.com/2014/02/23/asta-gustafsson-populistisk-pionjar/