2015-12-16

Star Wars

Den 16 januari 1980 besökte Stjärnornas krig* Mupparna. Fyra månader före premiären av Rymdimperiet slår tillbaka hade man en given anledning till att synas i det mycket populära tv-programmet. Någon kommenterade någonstans att Mupparna vid den tiden var mer kända än rymdkrigarna vilket mycket väl kan stämma.

Jag ser att jag tagit upp filmen några gånger tidigare på bloggen och hemsidan.
I Rymdimperiet slår tillbaka utvecklar sig Stjärnornas Krig (ni vet, Star Wars) till något av ett släktdrama när Darth Vader erkänner faderskapet för sin klentrogne son. Att det kollektiva minnet lyckats vränga till en så här enkel replik, om än aldrig så lite, är ännu ett tecken på faktoidernas makt, ifall det skulle behövas. Ovanstående citat ["Luke, I am your father"] är aningen käckare och användbarare än det fullt korrekta ["No. I am your father."], vilket nog är anledningen till dess större spridning.
- faktoider.nu: "Luke, I am your father"

Här jämförs den exploderande dödsstjärnan i de två olika versionerna  Jedins återkomst:
Den tillagda effekten verkar, otippat nog, komma från Star Trek:
Ringen kallas för Praxis shockwave eller Praxis effect, efter en måne i ett annat "universum" som exploderar med just en sådan.
- Faktoider: Explosions-ringar

Okej, den här pärlan får ni också. Den är faktiskt bättre än Episode I.


* Att jag föredrar den svenska titeln beror dels på att jag växte upp med den, dels att den låter bättre. Däremot är originalet onekligen lättare att få till grafiskt.

1 kommentar:

Josef K sa...

Finns skäl att påminna om den egentliga uppföljaren till Star Wars:


https://www.youtube.com/watch?v=Z4CtXcjib4o