2015-12-28

Lördagsfråga 392: Karlaberg

  1. Om man släpper nålar på ett golv, och håller reda på hur många av nålarna som snuddar vid linjen mellan två bräder, så får man så småningom ett närmevärde till pi. Denna märklighet kallas Buffons nålar efter den store naturalisten de Buffon som lanserade problemet, dock utan att känna till kopplingen till pi. Det är en så kallad Monte Carlo-metod, ett mycket användbart sätt att angripa matematiska problem. Här finns även en faktoid koppling, när den italienske matematikern Mario Lazzarini 1901 gjorde 3408 nålkast och fick fram ett mycket bättre värde på pi än vad som var matematiskt möjligt; han fuskade alltså.
  2. Karlbergs slott i Solna, återgiven i storverket Suecia antiqua et hodierna som man aldrig tröttnar på. "Thess Hvita Lustslott" blev med tiden militärhögskola och är det än idag, faktiskt världens äldsta oflyttade.
  3. Tavlan är inte av någon holländsk mästare från 1600-talet, utan en österrikare från 1800-talet: Eduard Charlemont.
  4. Carlsberg i Köpenhamn fick sin elefantport 1901 då svastikan var en populär lyckosymbol. Elefanterna var bryggeridirektör Jacobsens egen idé, inspirerad av ett känt monument i Rom som ärligt talat ser lite misslyckat ut.
Monte Carlo (efter Karl III, prins av Monaco), Karlberg, Charlemont och Carlsberg ger, tja, karlberg. Den lätte satte Pölsan.Inga kommentarer: