2015-12-15

Tidningen Free

Alla dessa tidningar och fler därtill finns på issuu.com/tidningenfree

... Free från förnuft, sans och logik. Free, eller Energivågen som den hette fram till 2009, är en gratistidning som bevakar new age-fältet, och ser framför allt till att köpare och säljare i den branschen hittar varandra. Den delas ut i butiker som Vattumannen (Stockholm) och Regnbågen (Göteborg). Om du bor någon annanstans, men vet något ställe där de kränger kristaller, rökelse och tarot-lekar, för att inte tala om böcker om andlighet, reinkarnation, mysticism och så vidare; då vet du förmodligen ett ställe där den hugade kan förse sig med Free.

En sådan publikation kan läsas av flera anledningar. En är att få exempel på tokerier som folk tror på. En lite ambitiösare är att få hjälp med att bilda sig en uppfattning om vad som rör sig i den godtrogna sektorn. Här presenteras nya läror och galenskaper, böcker, läromästare, tokar och galningar, en ständig ström av splitter nya urgamla visdomar ... Och inte minst är det intressant att se vilka läror det inte skrivs om.

Att det är en gratistidning innebär att en stor del är uppenbara annonser, resten mindre uppenbara annonser. I sammanhanget spelar skillnaden mellan betalt utrymme och redaktionell text ingen större roll; om ingen längre annonserar för en lära, skola, kursgård eller något undermedel, så är ju det en indikation så god som någon på att intresset är svalt.

Därför blir det särskilt intressant att bläddra i äldre exemplar av tidningen. Inte för att de jag hittat är särskilt ålderstigna i sammanhanget. Energivågen började ges ut 1982 och har faktiskt hållit igång ända sedan dess. Det hade varit riktigt intressant att få tag på de allra tidigaste årgångarna; vad var hett i början/mitten av 1980-talet, vilka kvackare var i ropet, vilka böcker löste världsproblemen?

Men det som finns utlagt är vackert så. På issuu.com/tidningenfree, som sagt, finns i skrivande stund över 40 tidningar från 2008 och framåt, för den som vill forska i woo.

Läs om:
  • Vidskeplig turism i "Kung Arthurs rike", trakten som rymmer platser som Avebury och Glastonbury m.fl. (Jan-feb 2009).
  • Stor guide till spikmattor! (Jan-feb 2010) Vart nu de tagit vägen...
  • Nov-dec 2012 var ett temanummer om hur Maya-kalenderns påhittade profetior skulle slå in.
  • Benny Rosenqvist låtsas vara medial i nummer efter nummer ("Var ljusvarelsen min bror?" "Ja." osv).
  • Flera artiklar (t.ex. i jul-aug 2009) och många annonser för "Reconnective Healing", ett pyramidspel för vidskepliga som var stort för ett par år sedan.
  • Satyam Frank Hougen, här ej kallad "mannen som ännu inte sålt sin Ferrari", intervjuas (sep-okt 2009). Jo, för samma år kunde man läsa om hur Änglakurser betalar för guruns lyxbilar, Expressen 24 november 2009.
  • Med appen iAura, bara 15 spänn på iTunes, kan du fotografera folks auror för att få besked om "den där nya tjejen på jobbet kommer att funka i gänget", eller om "den där datorn som du är övertygad om är besatt av djävulen". (Jul-aug 2010).
Med mycket, mycket mer. Ej för hjärtsvaga verklighetskramare.

Inga kommentarer: