2013-11-15

Egypten på egyptiska

Vem bestämmer vad ett land heter? Är det invånarnas eget namn som gäller eller grannarnas?

Jag är osäker på hur folk uppfattar frågan men gissar att de flesta tycker att det första alternativet är givet. Historiskt sett är det inte alls självklart. Genom årtusendena har folk oftare talat om andra än sig själva, enkelt uttryckt. Exemplen är otaliga. För att bara ta två: "Japan" kommer från kinesiska men "Kina" nog från sanskrit. (För ännu ett exempel, oväntat intressant dessutom, se bloggposten Tyska namn.)

Namnet Egypten kommer från grekiska Aigyptos. Det kommer i sin tur från det senegyptiska ordet Hikuptah, "Hemmet för Ptahs själ", som inte alls avsåg hela landet utan ett tempel i Memfis. Egyptiernas eget ord för sitt land skrivs km.t, uttalas oftast "kemet" men uttalades nog "komat" när det begav sig. Ordet km betyder svart och avsåg kanske Nildalens bördiga jord. Den kan ses till vänster om ugglan. Halvcirkeln uppe till höger är t, rundeln med spetsarna stad. Ugglans innebörd vet jag inte.

Bilden ovan, med exemplet på Egypten på egyptiska, är från Paris och Place de la Concorde. Det är ju där Luxorobelisken står, från Ramses II:s tid.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar framställa den här språk
frågan i form av en gåta: "Vad har länderna Ungern, Finland, Grekland och Tyskland gemensamt -såvitt jag vet besitter inget annat europeiskt land denna egenskap?
Deras namn på sig själva (Magyar, Suomi, Hellas och Deutschland) är helt annorlunda (har en annan etymologi) än vad nästan alla andra kallar dem. Det finns dock undantag. På japanska heter Tyskland "doitsu" vilket gissningsvis kommer från "deutsch" (däremot liknar japanernas namn på Ungern, Finland och Grekland våra).

Sensemaker

Anonym sa...

För övrigt hade jag för mig att ordet "Kina" kom från Chi-Huang-Di av Chin som enade landet på 200-talet före Kristus. Detta gör landet till ett av få som fått namn (i alla fall för utlänningarna) från en person. Vad jag kommer på är det bara Bolivia och Rhodesia (nuvarande Zimbabwe) som har den egenskapen.

Sensemaker

Anonym sa...

Albanien (Shqipëri) hör till samma grupp. Även Armenien (Hayastan) och Georgien (Sak'art'velo) hör dit om du anser att de är i Europa.

Anonym sa...

Lev och lär.

Sensemaker

Joakim E sa...

I den andra gruppen (uppkallade efter personer) så har vi även Colombia, El Salvador, Filippinerna, Marshallöarna, Mauritius, Seychellerna, Swaziland, plus ett antal länder på San/São/Saint (jag vet inte hur historiska alla dessa helgon är, eller frälsaren själv för den delen). Enligt engelska Wikipedia hör även Mozambique dit, men etymologin känns svag. Möjligen också Nicaragua, men Nicarao kan också ha varit en stad. Saudiarabien kommer väl närmast från ett släktnamn. Salomonöarna har också ett personnamn i namnet, men jag vet inte om det syftar på någon särskild Salomon.

Pölsa Dum sa...

Självaste kung Salomo är det som har fått släppa till namnet, om man ska tro spanska Wikipedia. Hans gruvor i Ofir, som ingen riktigt vet var det låg, letade de guldhungriga conquistadorerna efter på de mest absurda ställen, också i Söderhavet.

Cooköarna innan vi seglar vidare och Israel innan vi vevar ihop bokrullen för kvällen är också de uppkallade efter personer; James och Jakob, och Amerigo Vespucci håller väl förresten världsrekordet :)

Unknown sa...

Eftersom jag inte kan låta bli att kommentera och eftersom denna typ av humor kanske uppskattas här. Den som bestämmer vad ett land heter är ofta en engelsk sjökapten spelad av David Mitchell.
https://www.youtube.com/watch?v=dOBhf8f7cXM

Anonym sa...

Finskan har sina egna namn för nästan alla grannländer. Sverige är Ruotsi, Estland Viro (troligen efter Virumaa), Tyskland Saksa och Ryssland Venäjä.

Christian sa...

Har inte ganska så många slaviska språk namnet "Madzarska" på Ungern?

Fast frågan är väl vad man ska lägga in för betydelse i påståendet "det nästan alla andra kallar dem".