2013-11-13

Varför hårddisken heter C

Varför heter hårddisken C? Därför att en gång i tiden var minimum en diskettstation, kallad A, eller A: då. En del lyxlirare skaffade en diskettstation till som fick heta B:; det var tydligen tillräckligt vanligt för att det skulle bli standard.

En tredje diskettstation var det nog få som hade användning för. Men det var annorlunda med hårddiskar, eller "Winchester" som de av någon anledning också kunde kallas. Den kom på tredje plats och fick därför heta C:.


3 kommentarer:

LarsW sa...

'Winchester' var ett varumärke som blev en produkt på samma sätt som Fresbee, Nylon eller numera Keso (Dock varumärkesskyddat. Cottage Cheese får andra kalla samma gegga).

Anonym sa...

'Winchester' var konstruktörernas smeknamn på den IBM produkt som introducerade den (fortfarande) dominerande hårddiskteknologin.
Se bakgrund: http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/storage/storage_3340.html

Unknown sa...

Det var inte "lyxlirare" som hade två diskettstationer, i alla fall inte proffesionellt. Det var ganska nödvändigt att ha det för kunna arbeta med datorn.
I A: hade man operativsystem (CP/M och senare MS-DOS) samt det program man arbetade med, må det vara ordbehandlare, kalkylprogram eller programmeringsspråk. I B: hade man sedan sina data.
Lyxlirarna hade hårddis.

Som jag minns det har "Anonym" rätt, Winchester var IBM's namn på hårddiskteknologin med hårddisken fast monterad i en lufttät låda som inte går att öppna.