2013-11-28

Apoteket börjar sälja julprodukter


Den här annonsen dök upp i morgontidningen häromdagen. Lloyds Apotek ska nu bredda sitt utbud och ge sig in på saffrans- och senapsförsäljning. En märklig breddning och ett kliv från apotekspositionen. Eller vad är nästa steg, ska de börja sälja julmust och tomteluvor också? Det hela känns som ett klassiskt exempel på när kortsiktiga vinster går i klinch med långsiktigt varumärkesarbete.

Bloggposten dök upp i förrgår på en av tidningen Resumés bloggar. Den har nu tagits bort. Texten ovan är framgrävd och hoplappad.

Skribenten är en viss Fredrik Hillerborg som alltså demonstrerar att han inte vet att saffran och senap är klassiska apoteksvaror, särskilt till jul. En reklam-människa utan koll på verkligheten? Nej men.

Uppdaterat: Nu har han tagit sig till ett apotek för att se vad som faktiskt saluförs där; Apotek börjar sälja julprodukter - igen [borttagen]. Att apoteken kränger en hel del som inte borde höra hemma där är helt riktigt, även om det finns större problem än julklappspapper. Jfr bloggposten Farmaceuten som skämdes.

Uppdaterat igen: Nu har Hillerborg tagit bort även den bloggposten och ersatt den med Så hamnade jag på SVD:s ledarsida (Sanna Rayman, På senapsspaning i apoteken) där han försöker att få sin första text att ha varit ett smart drag för att få uppmärksamhet. "Med vetskapen att apoteken sålt saffran i årtionden drog jag till med ett uttalande som jag trodde skulle få uppmärksamhet"; att det strax därefter plockades bort var också meningen, flash post kallar han det: "Det går ut på att publicera ett inlägg på bloggen under en kort begränsad tid och sedan ta bort det. Tillräckligt lång tid för att journalister ska hinna få upp intresset."

Fredrik Hillerborg är alltså inte bara okunnig utan tror även att folk går på vad som helst.

7 kommentarer:

Christian sa...

Kikar man på drugstores i USA och Boots i England så säljer de bra mycket andra prylar än rena medikamenter.

Något så där hemskt ovanligt är det alltså knappast.

Joakim E sa...

På tal om saffran så tycker jag det är smått anmärkningsvärt att den varan år efter år triggar en bugg i ICAs prissystem, utan att någon gör något åt det. Om en påse (0,5 g) kostar t.ex. 18 kr så publiceras jämförpriset som 3600 kr/kg. Gäller inte bara min butik utan det är lätt att hitta bevis på handla24-butiker på nätet till exempel. Kanske gäller fler än ICA förresten.

http://tittelina.blogspot.com sa...

Haha, bra att ha att jämföra med Joakim E!

Trash sa...

Apoteket i Sverige har sålt senap i alla tider. Eller åtminstone före jul sedan 50 - talet, då min mamma började jobba där.

Hexmaster sa...

Utan att ha läst på (vilket alltid är riskabelt) så har jag för mig att apotek sålt kryddor så länge de funnits. Långt innan man kunde köpa kanel, muskot eller svartpeppar i handelsbod eller på torget så salufördes de dyrbara varorna med belagda (om än inte i dubbelblindade randomiserade mätningar...) medicinska effekter på apoteken.

Fast nu blev Hillerborg ännu intressantare när han försöker att få tabben att framstå som uttänkt smartness från början. Han kommer säkert att gå långt.

Joakim E sa...

Jag uppfattar Hillerborgs senaste utspel som fullständigt glimt-i-ögigt, och ganska välfunnet, och tror knappast att han inbillar sig att någon ska tro på allvar att inlägget var specifikt riktat till Rayman från början. En fin räddning alltså, som jag ser det, vilket förstås inte förändrar att den ursprungliga missen var pinsam.

Joakim E sa...

Bara för att följa upp min årsgamla off-topic-kommentar så är det samma sak på ICA i år igen. 16,90 kr/påse blir tydligen 3380 kr/kg. Undrar om man kan kräva att få köpa ett kilo för det priset. Skulle vara läge att hamstra lite. :)