2013-11-03

Ness i press

"Ness-monstret med rombisk fena", på grekiska Nessiteras rhombopteryx, föreslogs som vetenskapligt namn av zoologen sir Peter Scott. Poängen var att artnamnet behövdes för att 
kunna fridlysa det eventuella monstret.

- Peter Olausson, "80 år med Nessie", Folkvett 3-2013

Ibland blir det underligt att leva med pressläggningstider ... I juni började jag på en artikel för att fira Nessies 80 år, den blev klar i juli, och häromdagen damp den ner i brevlådan. Under tiden har artikeln till nästa nummer av VoF:s journal skrivits färdigt, när den nu dyker upp.

Bland alla dessa intressanta sidohistorier som man inte kan gå in på i en artikel som handlar om något annat skulle jag välja en: Sir Peter Scott. Han hade ett program i BBC under 25 år och var en gång lika känd i Storbritannien som David Attenborough, han var med och grundade Världsnaturfonden och utformade dess panda-logga, han körde stridsångbåt under andra världskriget, hans gudfar var författaren till Peter Pan och hans far var Robert Scott, som dog vid sydpolen när sonen var två år.

En bara någorlunda relevant utvikning som jag ändå inte tog med i artikeln: Kort efter att den hypotetiska Nessie fått sitt vetenskapliga namn kom någon på att det är ett anagram för Monster hoax by Sir Peter S. Varpå Robert Rines, som lett fotoexpeditionen, kontrade med att det även är ett anagram för Yes, both pix are monsters - R.

De tog alltså två bilder som de ansåg visade monstret, vilket de tyvärr bara gjorde efter grovt manipulerande. Men det hade Sir Peter inget med att göra.

Ytterligare en pikant detalj om Rines expedition är att kamerornas placeringar bestämdes av en Heather Cary medelst slagruta.


Relaterat: 2011 års bloggpost 78 år i Loch Ness samt Nessies kusiner.

Inga kommentarer: