2013-11-05

Skeptisk TV

Skojaren Sai Baba fick rena statsbegravningen 2011. Bland de många lysande gästerna fanns premiärministern Manoman Singh och partiledaren Sonia Gandhi.
Varför kan barn vara häxor i Kongo, styrs Indien av horoskop och vilka är myterna som avgör din ekonomi här i västerlandet? Korrespondenterna undersöker vidskepelse och myter i världen i dag.
- Hur mycket styrs vi av myter och vidskepelse? Korrespondenterna, SVT 2, 5 november kl 20.00

Kongolesisk häxjakt på barn händer inte bara där utan även här; i Borås har man nyligen haft två uppmärksammade fall av "exorcism" där barn misshandlats svårt av föräldrar och pastorer. Att vidskepelse är stort i Indien är kanske vad man kan förvänta sig, men att guruer och bluffmakare av olika slag har stor politisk makt som de har i ett av världens folkrikaste länder torde få känna till. Ekonomiska myter är ett intressant och på flera sätt svårt ämne där diskussionerna ofta övergår i politik, vilket också påpekas. Det ska bli intressant att se hur Korrespondenterna tar sig an ämnet, som ska dela halvtimme med de två andra.

Redan där ser jag ett problem: De här frågorna är för viktiga för att snuttifieras.

"Det är klart att det är sant! Jag jobbar ju på TV!"
Är allt som sägs och skrivs sant? Och hur vet man om man kan lita på en källa? Reportern Jenny går på en nit när hon missar källkritiken och Andreas Widholm förklarar skillnaden mellan en primärkälla och en sekundärkälla. Och så får vi lära oss frågorna man ska ställa för att få fram sanningen.
- Är det sant? Barnkanalen, 5 november kl 19.20

Ett barnprogram klassat som "Källkritik"! Det händer inte ofta -- det närmaste jag kommer på är det konsumentorienterade (ett ord de naturligtvis inte använde) REA. Ta en titt på hur de presenterar ett av de viktigaste ämnen som finns för barn. Andreas Widholm är fil. dr. i medie- och kommunikationsvetenskap och forskar om nyhetsjournalistik.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mera skeptisk tv: Skeptikerkongressen 2013 på UR play.
http://www.ur.se/Produkter/178902-UR-Samtiden-Skeptikerkongressen-2013-Att-avsloja-kvacksalvare