2013-11-06

Chupacabra: En utredd modern sägen

Den store H. R. Giger intill ett av sina många verk: Monstret Sil från filmen Species (1995) på filmmuseet i Frankfurt.

Men låt oss börja med ett mystiskt kreatur: chupacabran, "getsugaren" efter dess förmodade vampyriska get-diet. Beskrivningarna har varierat åtskilligt men ganska gemensamma nämnare har varit en tvåbent varelse i björn-storlek med taggar utmed ryggen. De första observationerna rapporterades från Puerto Rico 1995. Sedan dess har den/det/de setts i stora delar av såväl syd- som nordamerika, liksom några högst eventuella overseas. Man har även funderat på vilka tidigare observationer som skulle ha kunnat vara chupacabran.

De som återger sådana här observationer på ett seriöst sätt, säger utan att köpa dem rätt upp och ner, försöker att ge dem "enkla" förklaringar, i det här fallet sådana som inte kräver oupptäckta stora och åtminstone ganska intelligenta arter. Men om man försöker att gräva djupare och verkligen ta reda på vad det rör sig om?

Mannen som avslöjade chupacabran heter Benjamin Radford, som bland annat skriver för den skeptiska journalen Skeptical Enquirer. Han började nysta från allra första början. För att göra en lång och fascinerande (även om man egentligen inte intresserar sig för kryptozoologi) historia kort: Det första ögonvittnet hade sett filmen Species, och det hon beskrev var monstret Sil.

Hur många av de "olösta mysterier" som cirkulerar skulle kunna förklaras på samma eleganta sätt? Om källäget gör det möjligt, och någon med tillräckligt mycket geist tar sig an fallen?

Man behöver, som sagt, inte vara särskilt intresserad av ämnet i sig för att fascineras av sådana avslöjanden. Framför allt detta: Det räcker att en person inbillar sig, eller säger sig ha sett, någonting, för att andra ska börja göra liknande observationer. Vare sig det gäller chupacabror, "Bigfeet", Loch Ness-monster, spöken, flygande tefat, symptom på elöverkänslighet, eller hundra andra företeelser.


Wikipedia: Chupacabra; Tracking the Chupacabra; Benjamin Radford

Inga kommentarer: