2013-11-22

Han som sköt presidenten


Conspiracy cinema, konspirationsteorier förmedlade som film, fick ett så starkt uppsving tack vare internet och Youtube att det är lätt att missa genrens tidigare historia. Denna kortfilm från 1937 var kanske allra först.

Här är den etablerade historien om John Wilkes Booths död: Sedan han mördat Lincoln lyckades han hålla sig undan i flera dagar. När man hittade honom gömde han sig i ett tobaksmagasin, tobacco barn. Han vägrade ge upp och man satte eld på byggnaden. Ett skott avlossades, han sårades allvarligt, bars ut och dog strax därpå.

I The man in the barn lägger Carey Wilson fram en alternativ historia: I själva verket lyckades Booth fly. Han flyttade runt i staterna och bytte identitet då och då. Till slut tog han livet av sig 1903 i Enid, Oklahoma. "Don't doubt it. It's true!"

Filmen är inte lång men välproducerad; den är faktiskt ofantligt mycket bättre än all annan conspiracy cinema jag lidit mig igenom****. Carey Wilson var också ett etablerat namn i Hollywood. Han var inblandad i storfilmer som Ben-Hur och Myteriet på Bounty med många fler. Han har än idag en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Det beror knappast på The man in the barn; den nämns inte ens i hans artikel på Wikipedia.

Inga kommentarer: