2012-07-10

Fetma ökar (bland diabetiker)

Antalet feta personer mellan 30 och 60 år ökar kraftigt, visar ny statistik från nationella diabetesregistret som SVT:s Rapport har tagit del av. Varannan man och sex av tio kvinnor är i dag feta eller har ett BMI över 30. Det leder till att diabetes kryper längre och längre ner i åldrarna, allt oftare drabbas yngre personer av diabetes på grund av fetma. Dessutom bär hundratusentals människor på sjukdomen utan att veta om det.

- Fetma ökar kraftigt bland vuxna, SvD 9 juli 2012 kl 07:50

Även om BMI förvisso är ett trubbigt mått så förefaller värdet 30 att vara bortom felmarginalerna; WHO klassar det som obese (klassen ovan overweight), och om du är över 40 är det rentav morbidly obese. Den beteckningen skulle alltså gälla ungefär hälften av oss. Herregud! Är det sant? Hur skulle det kunna vara sant?

Enkelt: Det är inte sant.

Om ni följer länken ovan kommer ni till en uppdaterad version av artikeln. Där har man kompletterat med den synnerligen relevanta detaljen att det var frågan om 50-60 % av diabetiker. Inte folk i allmänhet. Så lätt kan faktoider skapas. Var felet först gjordes vet jag inte, det har visst även förekommit i andra kanaler.


Det kanske inte minsta problemet med sådana här grodor utgörs av att den faktiska nyheten kan försvinna. Jämför SVT:s Många har diabetes - utan att veta om det. Där antyds också att det var diabetesföreningens närvaro i Almedalen som gav frukt. Jag antar att det är OK när det gäller behjärtansvärda frågor.

Ros till @Vilsjin som kollade såväl TT:s artikel som källan, årsrapporten 2011 från Nationella Diabetesregistret [PDF]. Illustrationen från sid 26. Ris till alla som förmedlade "nyheten" utan att tänka efter.

Inga kommentarer: