2012-07-31

Fantom-färger

 I Sverige är han som bekant blå. Liksom i resten av Skandinavien.

Men färg kan vara relativt. När svartvita serier ska färgläggas är det inte självklart hur. Enligt återkommande uppgift ska Lee Falk ha tänkt sig den grå fantomen som just grå, The Grey Ghost.
Men det blev istället lila – av allt att döma utfört av en anonym färgläggare på King Features som ansåg att lila stack ut bra på seriesidorna. Falk fortsatte att referera till Fantomen som "gråklädd" i dialogen ända till 50-talet, men insåg sedan att den lila färgen blivit inarbetad bland läsarna (åtminstone i USA, se mer nedan).
- Seriewikin: Fantomen

Om detta inte är helt fastslaget ("av allt att döma") så verkar det ännu osäkrare varför han blev blå. Något trycktekniskt? Eller höftade man till även här?


Den som letar kan hitta en rad kulörer. Jag vet inte hur etablerade alla är. I Brasilien verkar dock en röd Fantasma ha satt sig någorlunda. Samma färg har han i Italien.

8 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Jag har hört att det var just tryckteknik, som låg bakom den "blåklädde" Fantomen. Någon som har belägg för det?

LarsW sa...

Något belägg på nätet kan jag inte hitta, mer än att andra uppger samma sak. Men jag har sett det i diverse papperstidningar genom åren. Man fick problem med färgåtergivningen.

Kurt sa...

Politiskt är ju dock Fantomen helt utdaterad. Bovarna är av helt fel karaktär, inga terrorister, och hans fru Diana Palmer jobbar vid FN, idag ansedd som en skurkorganisation i USA.

LarsW sa...

Fantomen i SvD är inte det jag läste som liten, med rutiga rockar, rökringar från pickadollen och streckade linjer för kulbanorna.

Manusen var som i dåtidens filmer: Allt såg ut att gå åt pipsvängen mot slutet, men så kom då en vändning till det bättre.

Och Diana Palmer tog ett OS-guld i simning i Los Angeles 1932. I dag är hon mamma till två tonåriga tvillingar. Strongt.

Lena Synnerholm sa...

Det finns säkert många saker i serien, som inte stämmer med verkligheten. Men hur många tar dom på allvar?

Anonym sa...

Hej. Har följt Fantomen större delen av mitt liv. Men har jag en fråga:
Tanken var väl att han skulle vara grön, och kunna smälta in och bli lite mer diskret?

Hexmaster sa...

Stötte på den idén flera gånger under mitt Fantom-letande. Hittade några gröna och mycket tidiga Fantomer, men inte mer. Som sagt, Lee själv var inne på grått. Tillsvidare håller jag den för en efterhandskonstruktion.

Lena Synnerholm sa...

I ”Fira jul med Fantomen” från 1992, sjunker Klasse Möllberg:

”Fantomen var tomte
i en lingonröd trickå.”

Det är ju inte så långt, från den brasilianske Fantomen. Fast i exemplet du har med, är det snarare hallonrött.