2012-07-05

The Hobbit (1966)

Bilbo som ni aldrig sett honom förr.Denna märklighet är ett exempel på en s.k. ashcan copy, en företeelse jag tog upp i bloggposten Fantastic Four (1994). I korthet hade en viss William Snyder filmrättigheten till en bok som han kanske, kanske inte tänkte realisera. Plötsligt (i slutet av 1960-talet) slog Tolkiens böcker igenom stort i USA, och hobbitar blev hett. Samtidigt höll tiden på att rinna ut för rättigheterna; om Snyder inte gjorde en film, bra eller dålig, kort eller lång, skulle han bli av med dem.

Då gjorde han en film. Det blev en delvis animerad men mest oanimerad tecknad film på drygt elva minuter, hoprafsad på en månad. Den visades på någon bio i New York på rättighetskontraktets sista dag (och aldrig mer, kantänka). Därmed förnyades kontraktet, och Snyder kunde senare sälja rättigheterna med god förtjänst.

Vet inte om cineaster och Tolkien-fantaster haft tillgång till filmen förut, men i januari i år lades den upp på Youtube. Om ni är av den känsligare sorten, som får blodstörtning när man blandar ihop quenya och sindarin etc., så ska ni nog inte se den. Jag vet inte riktigt vad det ser ut som - kanske en piratversion från någon öststat, inte helt utan kvaliteer men bra nära, smäckigt och bara delvis med koppling till originalet.


Källa: Ashcan Copy, tvtropes.org

2 kommentarer:

Mattias W sa...

Finns bara en kommentar till inlägget:

http://video.mail.ru/list/valengou/_myvideo/1.html

Hexmaster sa...

En påbörjad rysk tecknad version från 1994, betydligt mer kompetent men tyvärr blev det visst inte mer än så här:

http://www.dailymotion.com/video/xke6v5_russian-animation-the-hobbit-english-subtitles-1994_shortfilms