2012-02-19

Hitlers "okände" "son"

Hitlers son

Jean-Marie Loret (1918–1985) visste att hans far hade varit en tysk soldat. Då det funnits gott om sådana i den ockuperade delen av Frankrike vid den aktuella tiden var det inte mycket att gå på. Men 1948 gav hans mor Charlotte Lobjoie närmare besked: Adolf Hitler hette fadern.

Nyheten blev känd på 1970-talet och gick en vända eller två i medierna. Det fanns inte mycket att bekräfta eller vederlägga; den stod och föll med det som Loret sade att hans mor sagt. De flesta historiker höll sig skeptiska. Facit erhölls 2008 då den belgiske journalisten Jean-Paul Mulders (som även nämndes i avsnittet om Hitlers påstådda judiska anor) visade att Lorets DNA inte stämde med släktingar till Hitler.

- Tredje rikets myter (2011)

En påfallande intetsägande rubrik när det begav sig: Liebe in Flandern, Der Spiegel 1977.

Rubriken i GP Hitler hade en tills nu okänd son är alltså dubbelt felaktig: Att Loret var Hitlers son har ännu inte visats, och det är definitivt ingen nyhet. De nya belägg som sägs förekomma kan vara värda att studera närmare, men behöver inte vara det. Om de till exempel inte är intressantare än de lindrigt övertygande bilderna i franska Le Point: Le fils français caché d'Adolf Hitler.

Lite mer i DN: Han sägs vara Hitlers son och The Telegraph: Hitler had son with French teen.

2 kommentarer:

Trash sa...

Aftonbladet har det på löpsedeln idag (2012-FEB-21). Det har inte nått deras sajt (än).

Löpet lyder: "Uppgifter i fransk tidning, han är Hitlers okände son". Iofs. sant, men inte någon nyhet.

Lena Synnerholm sa...

Jag såg också den löpsedeln idag! Det är tydligen samma kille, som det handlar om. Fast bilderna i den franska tidningen, övertygar inte mej.