2012-02-23

Rojahalist

Den 23 februari 2012 A.D. -

Ur faktoid synpunkt är det lite synd att tronföljarföljaren inte är ett gossebarn, eftersom man i så fall fått anledning att återuppliva Johannes Magnus fantastiska kungalängd från 1500-talet - den som börjar med gubben Noaks sonson, och via en mängd hittepå-regenter gett oss fåniga numreringar som Erik XIV (trots att han inte är i närheten av att vara den fjortonde historiskt belagde kung Erik av Sverige) och Carl XVI Gustaf (har för mig att han skulle bli den åttonde eller så, ifall man räknat historiska Carl:ar).

Det sägs - men vad sägs inte dessa dagar? - att en lillprins hade legat bra till för att få heta Oscar. Som I och II, ni vet. I vilket fall det vart läge att påminna om att I:an fått sitt namn som en ren modegrej, efter de Ossians sånger som var hur inne som helst vid den tiden - jämför bloggposten om Ossian och MacPherson. Lite som om folk idag tagit Sagan om Ringen för urgammal saga, och Victoria och Daniel kallat en tänkt prinskorv för Frodo.

7 kommentarer:

Anonym sa...

1:an föddes dock när Jean Bernadotte fortfarande var fransk militär. De kungabarn som har *fötts* som tilltänkta framtida kungar de sista 400 åren har väl alla fått heta Karl och/eller Gustav?

/Jens

Joakim sa...

Får det till samma sak, Jens. Vad jag kan se är Estelle bara den andra person sedan arvmonarkins införande 1544 som fötts till framtida monark och inte fått något av dessa namn (den första var Vladislav född 1595). Fast när jag letar upp sådant brukar jag alltid missa någon...

Anonym sa...

"Lite som om folk idag tagit Sagan om Ringen för urgammal saga, och Victoria och Daniel kallat en tänkt prinskorv för Frodo. "

Lustigt att du skulle säga så. Jag ror att Aragorn/Vidstige heter också Estel ("hopp" på deras, språket heter dunedain eller något i den stilen) enligt "Ringens värld" eller i någon av de andra böckerna där Tolkien la ner litet överskottmaterial.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Sense: Jomen! Vi är några som gjort den observationen. Sindarin.

Jens & Joakim: Få se - Oscar I var inte i närheten av tronen när han föddes, och O2 var en bit ner i successionsordningen. Tänkte inte på det. Karl (som Carl Philip, som ju föddes tronarvinge) och Gustav alltså. Det var en tråkig tradition. Med tanke på namnet som valdes hade vi nog ändå sluppit en Gustav VII.

Anonym sa...

Den rättmätige tronarvingen har åtminstone två val: Carl XVII Philip och Philip II.

(Och strängt taget var väl Erik XIV inte ett helt orealistiskt nummer, även om beläggen var tagna ur luften. Med tanke på att man såg sig som efterföljare till Uppsalakungarna, går det nog att tänka sig en rejäl radda Erikar om man går tillbaka till järnåldern.)

Lena Synnerholm sa...

Vadå "rättmätig"? När han var en liten bebis, ändrades succesionsordningen, så att det äldsta BARNET får ärva.

Hexmaster sa...

Äh. Det där var väl ett litet kungstroll.