2012-02-03

George Turklebaums dödFrom the New York Times: Bosses of a publishing firm are trying to work out why no one noticed that one of their employees had been sitting dead at his desk for five days before anyone asked if he was feeling okay.

Jag vet inte vilken tidning som detta är klippt från. Men de hänvisar ju till the Old Gray Lady, en tidning som sannerligen inte brukar publicera skvaller och trams. Det förhöjer intrycket avsevärt.

Här har vi en publikation av helt annat slag:Weekly World News, 3 juni 2003. Här är en av artiklarna i numret:Klicka för större version.

Snopes.com hittade belägg för historien från 2000. Däremot inga spår efter personen ifråga. Historien är helt påhittad. En klassisk skröna i bästa af Klintberg- och Ding ding ding värld-stil - den senare var förresten en publikation (1992-2000) som hämtade det mesta av sitt material från just Weekly World News.

Å andra sidan nämns en liknande historia från Finland, där en revisor ska ha legat död på jobbet i två dagar. Det hände 2004, alltså efter den garanterat fiktive Turklebaums "död".

Om den finska historien är sann vet jag inte, men det är sådant som kännetecknar de mest framgångsrika skrönorna: de balanserar mellan det sannolika och osannolika, de skulle kunna vara sanna. Måhända kommer en och annan läsare osökt att tänka på medarbetare, som verkar balansera i samma gråzon som Schrödingers katt. Och så har vi sens moralen:

Don't work too hard. Nobody notices anyway.


Snopes.com: Working Stiff
About.com, Urban legends: George Turklebaum, R. I. P.