2012-02-20

Lördagsfråga: Våra drömmars stad


  1. "Thors torn": Thor Thörnblad planerade 1927 en rejäl skyskrapa på Nybrokajen. Osäker på höjden men med 40 våningar skulle den bli högsta skrapan i Europa. Jämfördes häromåret (länk) med en idé som också kallades Tors torn, efter Torsplan där det skulle ligga.
  2. Flera platser föreslogs för det blivande Nationalmuseet. Tavlan från 1845 visar en slottsliknande historia uppe på Kungsklippan på Kungsholmen. Facit blev en betydligt mindre iögonenfallande byggnad på Blasieholmen, eller i närheten av "Thors torn".
  3. "Den otillfredsställande trafiksituationen kring Slussen engagerade Stockholms politiker och arkitekter" - om det känns igen från lokalpressen därstädes. Planen här är från 1905, med två fyrar och ett helt palats. (Noterar även att glosan "Slusseneländet" myntades på 1920-talet. Det kunde man inte tro.)
  4. Från 1861 kommer detta representativa riksdagshus på Riddarholmen. Kyrkan till höger.
Temat var alltså en förevändning för att få tipsa om den djupt fascinerande sammanställningen Stockholms nerlagda byggprojekt, som Magnus gissade (vilket jag tycker är särskilt imponerande) och Tomas säkrade. För av någon anledning är få stadsplaner så fascinerande som de som aldrig genomförs.

1 kommentar:

Magnus sa...

Såhär i efterhand kan jag konstatera att jag nog borde känt igen Hotel Strands karaktäristiska torn.
Kanske gjorde jag det undermedvetet..