2012-02-21

V-förvirring

I bloggposten The original Guy tog jag upp det faktum att Guy Fawkes inte bara förevigats i en (visserligen föga porträttlik) mask, men än mer så i det enkla ordet guy.

Hur är det då med masken? På de senaste åren har den dykt upp mest överallt. Så ofta att den riskerar att tappa laddning och bli en kliché - om det inte redan inträffat.


Blandade protester

Masken används av anarkister och libertarianer, folk från vänster och höger, mot scientologi, ACTA och de ryska makthavarna (för att ta exemplen från bilderna ovan), eller vad man nu råkar vara mot. Den står för motstånd mot förtryck.

Detta beror naturligtvis på filmen (efter serien) V for Vendetta. Den utspelar sig i Storbritannien på 2030-talet. Landet är en fascistisk diktatur. Huvudpersonen V, han med masken, är något av en superhjälte och en-mans-gerilla. För att störta regimen planerar han att spränga parlamentshuset i London. För att sammanfatta.Där har vi den likhet med Guy Fawkes som, får man förmoda, fått V att välja förklädnad. I övrigt verkar de inte ha mycket gemensamt. The Gunpowder Plot gick ut på att störta kung Jakob I, inte för att han var envåldshärskare eller så utan för att han var protestant. Kungen skulle ersättas med hans katolska dotter Elizabeth Stuart. Guy Fawkes ideologi och i synnerhet religion hade noll och intet gemensamt med de gudlösa som idag använder hans kraftigt stiliserade och numer ikoniska nuna som symbol.V for Vendetta anspelar på V for victory/victoire/vrijheid på engelska, franska resp. nederländska, en kampanj från kriget som var så lyckad att även de som aldrig hört talas om den känner till den. Jag hade kunnat illustrera med Churchills V-tecken, det "ba ba ba bam" från Beethovens femma som BBC använde i sina utlandssändningar (...- är morsesignalen för bokstaven V), ett norskt frimärke stämplat med V, eller tusen andra sätt som man så att säga visade tysken fingret med. (Och som, tror jag, låg bakom densammes användande av samma bokstav i de famösa Vedergällningsvapnen.) Det fick bli en bild jag inte sett förut, från fredsfirandet i Paris.


Tack till Tore Kullgren som tipsade om den här moderna faktoiden för jag vet inte hur längesen.

Inga kommentarer: