2011-07-10

VoF, pseudovetenskapens tåtrampare

Lite information till nytillkomna läsare av denna blogg.


En gång i tiden var det en som hävdade att Gamla Uppsala skulle ha varit identiskt med Atlantis. Det är ett klassiskt stolleprov som många skrattat och häpnat åt sedan dess. Vad färre verkar ha klart för sig är att det än idag går runt folk med minst lika stolliga åsikter, och som till skillnad från gamle Rudbeck har inflytande över dagens sjukvård, opinion och politik.

Häromdagen tog Christer Fuglesang med flera en rejäl överdos sömnmedel i Almedalen. Att de klarade sig beror på att preparatet var homeopatiskt, vilket innebär att det saknar effekt (jo, faktiskt; läs en Snabbkurs i homeopati för de bisarra detaljerna).

De som arrangerade "självmordsförsöket" var föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF. Jag har varit medlem där ett bra tag, och har de senaste åren suttit i styrelsen.

Föreningen är, enkelt uttryckt, för vetenskap och mot pseudovetenskap, vidskepelse och övertro. Vill du tro på vad du vill? Klart att du får - vi är ingen åsiktspolis, vad som än påstås i frågan - men om du försöker att påstå något utan att ha belägg för det så är det naturligtvis en helt annan sak. Det gäller i än högre grad om du vill påverka folks väl och ve; som att få skattesubventioner för ockult sjukvård (antroposofernas Vidarklinik), få 1 Mosebok jämställd med evolutionen (kreationister lite varstans), få acceptans för homeopati (Patrik Sjöberg, otroligt nog), få föräldrar att inte vaccinera sina barn (Vidarkliniken igen) osv.

Föreningen skiljer sig från de flesta andra på så sätt att det finns få som är mot lika mycket som vi. Homeopati, astrologi, ayurveda, slagrutor, Bermuda-triangeln, biodynamisk odling, folk som talar med spöken, kreationism, scientologi, förintelseförnekande, vaccinationsmotstånd, klimatskepticism, evighetsmaskiner och så vidare; allt sådant är frågor som kan avgöras vetenskapligt, och där det av olika anledningar finns folk som helst inte gör just det.

Men en sådan dagordning - i praktiken ändlös, det finns hur mycket som helst och nytt tillkommer ständigt - är det inte konstigt att man skaffar sig fiender. De dyker upp mest överallt, i kommentarsfält på nätet, vårt välbesökta forum, bloggar som denna eller deras egna, ett exempel till. Deras färdigheter i att debattera går givetvis utmed hela skalan, från mycket skickliga till det bottenlösa träsket. Kritik, skäll och hot blir snart lika självklara delar av tillvaron som källkritik och kritisk granskning av de egna uppfattningarna. Vetenskap i koncentrat, enkelt uttryckt.

Inte för de fega, men för de skeptiska. VoF: Bli medlem!


Länkar:
SvD där en flane till homeopat försöker att försvara sin irrlära
VoF-bloggen där kritiken avvisas

10 kommentarer:

Anonym sa...

som till skillnad från gamle Rudbeck har inflytande över dagens sjukvård, opinion och politik.
Anser du att Rudbecks studier i anatomi inte på något sätt påverkat dagens sjukvård?
Ett enda verk (som kan ha varit menat som ett skämt) har förstört hans rykte totalt...

Hexmaster sa...

Rudbecks Atlantica är inte menat som ett skämt.

Att han sannerligen inte var dum i huvudet tror jag mig ha påpekat tidigare (t.ex. upptäckte han lymf-systemet och satte ihop ett sjusärdeles botaniskt verk) - medelmåttor blir sällan så högstående förvillare.

Vilket även bevisats otaliga gånger sedan dess.

Bertil Lundin sa...

Nu är jag ingen expert på Olof Rudbeck, men liknelsen Atlantica - pseudovetenskap är kanske både träffande och fel samtidigt.

Träffande i så måtto att hela konceptet är en enda stor foliehatt. Idag. Samtidens icke-vetenskapliga läsare syntes varit mer imponerade.

Fel därför att det är inte helt tydligt huruvida Rudbeck själv trodde på det han skrev. Skämt, karriärdrag eller beställningsjobb från Kronan - allt syntes mig lika möjligt som att han trott på sin egen historieförfalskning.

Fast som stilistiskt grepp i bloggposten är det naturligtvis helt rätt!

Hexmaster sa...

Nu är detta ett annat ämne, men jag är verkligen nyfiken på hur de resonerar som inte tar Rudbeck på allvar. "Ett enda verk" var fyra band som han ägnade decennier åt. Att påståendena är underliga och resonemangen klena spelar ingen särskild roll, det finns många som lagt ner lika mycket möda eller mer på att visa långt mer befängda saker.

Bertil Lundin sa...

Jo, som sagt var - jag är ingen expert.

Det jag hört eller läst någonstans var att Atlantica passade den gryende stormakten utomförträffligt. Här bevisades att Sverige minsann inte var någon uppkomlingsnation utan en av de prestigefullt äldre. Äldst till och med. I sann konspiratorisk anda anar man då att den svenska staten varit inblandad i verkets tillkomst.

Andra påstår att Rudbeck inte kan varit allvarlig i sina påståenden - de skulle vara för absurda. Fast det faller möjligen på att det hela togs på allvar av hans samtid.

Till sist har det föreslagits att Rudbeck själv inte själv trodde på teorin, utan hamnade i en sits där han kände sig tvungen att försvara den - vilket verkar tveksamt då han trots allt måste lagt ner rätt mycket arbete.

Wulfahariaz sa...

"Flane". Jag har, utan saklig grund, fått för mig att du är skåning. Men du är gissningsvis västgöte?

Hexmaster sa...

Haha! Jag är från Tjörn. Helt och hållet.

Lena Synnerholm sa...

Det fanns säkert en del människor, som trode Olof Rudbeck. Samtidigt fanns det en del andra, som kritiserade honom. Jag vet fakiskt inte, vilka det fanns flest av. Någon annan som vet?

Anonym sa...

Intressant text; http://koti.phnet.fi/petripaavola/evolutiontheoryerror.html

Lena Synnerholm sa...

Då vill jag kontra med det här:

http://www.talkorigins.org/indexcc/list.html