2011-07-24

Procent

Uppsnappat: Någon gång på 1990-talet skall Finska Notisbyrån (motsvarar TT) ha skickat ut en notis. Nu skickar de ut bra många tusen notiser om året, så man kan ju inte ha koll på allt ... Denna handlade om en malmfyndighet där det fanns uppskattningsvis 800 miljoner ton malm. Halterna utgjordes av 25 % ädelmetaller, 20 % koppar och 30 % nickel.

Jomen. Ni ser.

Det gjorde uppenbarligen ingen som kollade texten innan den skickades ut. Märkvärdigt nog (om den här historien är sann, vill säga!) var det heller ingen av mottagarna som insåg vilken världsnyhet det faktiskt var. Om man nöjer sig med det finaste glittret så skulle 200 miljoner ton guld, silver och platina skicka världsekonomin i flatspinn. Guldhalter i malm räknas annars i gram per ton. Och så vidare.

Det hade varit intressant att få se ett belägg för denna historia. Att den skulle kunna vara sann är helt klart. Lika säkert som att en notis om en fotbollsmatch som slutade 0 - 1200 inte skulle gå i tryck osynad. I vissa sammanhang (men inte andra) kan alla dagstidningar hålla News of the World-standard, nämligen.

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Jag tror problemet här var, att man inte hade något alls, att jämföra med. Om det nu är sant, att dom skickat ut en sådan nyhet.