2011-07-18

Lördagsfråga: Försvunnelser


  1. STS-135: Atlantis påbörjar det sista uppdraget. Det avslutas om några dagar. Sedan är de nuvarande rymdfärjorna historia.
  2. Tammy Wynette, countrystjärna med höjdpunkt på 70-talet. Fick en oväntad comeback 1991 när icke-countrybandet KLF hade med henne i Mu mu-hitten Justified and Ancient. (Bland blandade småklipp i videon är några från KLF:s knepiga långfilm The White Room.)
  3. Ys är i princip ett keltiskt Atlantis. Det är knappast någon uråldrig saga, första belägg är från 1600-talet. Inte för att idén om en stad som slukas av havet har någon särskild verkshöjd i mänsklighetens historia, särskilt som det avgjort inträffat då och då... Jo, och så finns det några dataspel som heter Ys, varifrån skärmdumpen är hämtad.
  4. Lemurer. Gav på 1800-talet namn åt en vetenskaplig - just så - teori som förklarade zoologiska och botaniska anomalier i djurvärlden kring Indiska oceanen (hur kommer det sig att lemurer finns på Madagaskar och i Indien men ingenstans däremellan?) med en mellanliggande och sedemera försvunnen landmassa. Sedan dess har vetenskapen fått plattektonik, och Lemuria övergått till kristalltokarnas vård.
Atlantis, Mu, Ys och Lemuria - de satte Magnus utan särskilda problem.


På förekommen anledning kan jag ju påpeka att jag inte har en aning om hur jag själv skulle prestera på dessa frågor, men det är kanske lika bra att inte veta... Däremot har de med åren samlat några riktigt vassa knivar bland er, vars ibland nästan övernaturliga förmåga att spåra även de mest absurt långsökta samband fått mig att höja svårighetsgraden allteftersom.

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Har inte indén om Mu uppstått, som någon sorts missuppfattning, av ett andligt begrepp?

Hexmaster sa...

Det var visst en lite trasslig historia ser jag. Med maya-texter och allt. Finns på Wikipedia: Mu.