2011-07-01

Vetenskap och FernetFernet Branca har blivit en grej bland svenska skeptiker. Hur kommer det sig?

Kvällen den 22 maj 2007 träffades ca 10 göteborgska skeptiker. Vi hade umgåtts med varann länge och väl, i flera fall i åratal, på nätet, men det här var första gången vi sågs IRL/AFK. Ingen av oss hade träffat någon annan på riktigt innan dess; det var sålunda självklart att titulera varann med de nicknames vi använde på forumet (en tradition som historiker idag skulle kunna nyttja för att kartlägga våra kontakters etablerande).

Vi inledde på en trevlig krog. När den slog igen för natten var vi några tappra muntra kvar* som inte kände för att bryta upp. En av oss (pema) bodde i närheten och bjöd in resten. Av de våtvaror han hade att bjuda på råkade det starkaste vara Fernet Branca. I detta brunsvarta osannolika skålade vi tills vi bröt upp, några timmar innan det var dags att gå till jobbet.Den majnatten inleddes ett samarbete som pågår än. VoF Göteborg konstituerades som faktisk lokalförening 2009. Fram till skrivande stund har den utgjort den intensivaste delen av VoF, och - med förlov sagt - det skeptiska Sverige över huvud taget.Men långt innan dess blev FB en återkommande rit bland oss, en sorts skeptiskt sekulärt sakrament som vi drog fram närhelst vi möttes för att minnas hur det hela började. Och på något sätt kom denna sed så småningom att spridas.

Idag kan man, har jag hört, stöta på FB bland avslappnade skeptiker utan koppling till eller ens kunskap om ritualens instiftande. Vilket inte bara är okej, utan just vad som kännetecknar levande traditioner.
- Tre Fernet, tack.
- Vi har ingen Fernet.
- Det hade ni ju igår..?
- Ja.
- Rapporterat från det internationella skeptikermötet TAM London 2010 (WP)


* pema, dokken, Hex, Myelina, pwm, smiskos och UFA. Nicks, som sagt.

1 kommentar:

yrara sa...

Gjorde en google-bildsökning på "Fernet Branca Poster" och fick upp Vetenskap och Fernet-loggan ganska tidigt.

Så vackert!