2011-07-28

Alternativmedicin för tuffingar

Man hävdar att den moderna människan lever i en konstlad, överbeskyddande miljö, vilket medfört att vår konstitution har försvagats, att vi är förvekligade och "bortklemade". Viktiga funktioner som matsmältning, värmeregulation, det autonoma (livsnervs)systemets funktioner, andning, sömn, infektionsförsvar och cirkulation är försvagade.

Den alternativa medicinens basbehandling består därför till stor del i att träna upp och förbättra dessa livsfunktioner, så att vi kan klara av även lite större belastningar än vad vi (normalt) utsätts för i vår skyddade vardagstillvaro. Friluftsbehandling, med lätta kläder och rörelse i sol samt olika vattenbehandlingar syftar till att speciellt träna värmeregulation och cirkulation.

- Karl-Otto Aly*, "Uppsving för alternativ läkekonst", öppensinnad artikel i När Var Hur 1982 (sid 194-197)

Detta är en aspekt av alternativmedicin som idag sällan nämns: Vikten av att härda sig, hälsoaspekterna av friluftsliv, eller som det manifesterade sig hos solvikingen Are Waerland, en bloggpost där jag bara skrapar på ytan av hans liv och verk. Idag är det mer husliga bekväma läror som gäller, dieter som GI och LCHF, yoga, tarmrensning etc. Liksom avhållsamhet från konstgjort och "kemikalier"; margarin, vacciner osv. Det finns väl några som fortfarande härdar ut på spikmattor (i vilket fall det oftare hänvisas till "subtila energier" än vikingatakter), men i övrigt verkar man ha vuxit ifrån det hälsosamt späkande friluftslivet.


* Förf. är specialist i allmänmedicin och långvarig utövare av alternativmedicin, bl.a. som chefsöverläkare på Tallmogården. Hans hemsida www.helhetsmedicin.se bär syn för sägen. När han skrev NVH-artikeln var det alltså inte som neutral betraktare utan som part i målet.

Inga kommentarer: